Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Valentovič nevylúčil, že zúčtovanie by mohli robiť poisťovne

Ivan Valentovič
Ivan Valentovič

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Ivan Valentovič nevylúčil, že namiesto občanov by v budúcnosti mohli podávať ročné zúčtovanie povinných zdravotných odvodov zdravotné poisťovne.

Rozhodnúť by o tom podľa neho mali odborníci, ktorí majú systém zúčtovania zjednodušiť. Minister a aj poistenci totiž považujú súčasný model podávania tlačív zúčtovania za príliš komplikovaný.

"Je to námet, ktorí moji ľudia momentálne posudzujú," odpovedal minister na otázku ČTK, či by sa povinnosť podať ročné zúčtovanie mohla presunúť na zdravotné poisťovne. "Snažíme sa hľadať východiská, akým spôsobom to zjednodušiť pre občanov," dodal minister. Už skôr oznámil, že v nasledujúcom roku by mohli byť oslobodení od povinnosti podať zúčtovanie dôchodcovia a študenti.

Ročné zúčtovanie poistného presadil s platnosťou od minulého roka Valentovičov predchodca vo vládnej funkcii Rudolf Zajac. Prostredníctvom zúčtovania zdravotné poisťovne zistia, či poistenec odviedol odvody zodpovedajúce svojim príjmom.

Vlaňajšie zúčtovanie poistného podľa skorších vyjadrení Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou ukázalo, že poistenci pôvodne odviedli zdravotným poisťovniam na odvodoch asi o 1,4 miliardy korún menej, než podľa príjmov mali. Peniaze tak museli doplatiť.

Podať ročné zúčtovanie musia všetci živnostníci, ale aj zamestnanci, ktorým vlani kolísala výška platu. Ak aspoň v jednom mesiaci, avšak nie každý mesiac, zarobili viac ako 47.475 Sk, vťahuje sa na nich povinnosť zúčtovať poistné. Rovnako to platí aj pre pracujúcich študentov a dôchodcov, ktorí v roku 2006 zarobili viac ako 41.400 korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu