Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvrat v kauze tajného sledovania poslancov: Všetko je inak, kľúčová reakcia parlamentu

Igor Matovič (ilustračné foto) Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič (ilustračné foto) (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Kauza otvárania listov poslancom parlamentu pokračuje. Poslanec Igor Matovič neplakal nadarmo. Kancelária parlamentu otočila. Poslanci sa môžu radovať.

Podľa vedúceho Kancelárie parlamentu Daniela Guspana ich rozhodnutie otvárať obálky bolo politicky zneužité. Napriek tomu sa vedúci kancelárie parlamentu ho rozhodol zrušiť. "Napriek tomu, že sme v dobrom úmysle chceli pomôcť poslancom s poštou s vulgárnym obsahom, realizácia tohto bodu bude až do poslaneckého grémia pozastavená. Všetka pošta s dehonestujúcim obsahom bola už poslancom rozdistribuovaná. Až po prerokovaní sporného bodu na poslaneckom grémiu, sa dohodne, ako ďalej postupovať s poštou, ktorú si nikto nechce prebrať," tvrdí Guspan.

Danko s tým nič nemá

Ako ďalej dodal, Danko s tým podľa Guspana nič nemá. "Odmietam všetky tvrdenia o tom, že predseda parlamentu Andrej Danko rozhodol o tomto nariadení." Keďže prijímanie akýchkoľvek rozhodnutí Kancelárie parlamentu vraj v kompetencii Danko nemá.

Matovič sa rozplakal na tlačovke

Kauzu odštartovala tlačovka poslancov Obyčajných ľudí, na ktorej sa líder zoskupenia Igor Matovič rozplakal. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Líder OĽaNO-NOVA tvrdí, že Guspanovi to prikázal priamo Danko.

Matovič nachvíľu odišiel z tlačovky
Zobraziť galériu (4)
Matovič nachvíľu odišiel z tlačovky  (Zdroj: Facebook)

Matovič ukázal niekoľko listov od občanov či anonymov, ktoré predstavitelia jeho hnutia dostali v priebehu apríla. Viaceré z nich obsahujú konkrétne protikorupčné podnety či žiadosti o pomoc, pričom všetky boli otvorené s vysvetlením, že sa tak stalo z bezpečnostných dôvodov. Až potom ich dostali adresáti. "Píšu nám naši voliči, ktorí sa nemôžu pozerať na rozkrádanie spoločných peňazí," zdôraznil Matovič.

Maďarič: je to nonsens

Toto rozhodnutie kritizovali aj členovia koalície. Najvýraznejším z nich bol minister kultúry a smerák Marek Maďarič. Maďarič považuje za nonsens, aby úradník otvoril list adresovaný konkrétnej osobe, prečítal si jeho obsah a na základe svojho uváženia ho dal na spracovanie. „Ja si myslím, že tí úradníci, ktorí toto urobili, by sa mali spamätať a samozrejme, že takéto nejaké nariadenie v rozpore s ústavou by mali okamžite odstrániť,“ domnieva sa minister.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Kaliňák sa zastáva Danka

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si nemyslí, že by ma predseda parlamentu Andrej Danko po kauze otvárania listov poslancom odísť z funkcie. Ako uviedol dnes pred novinármi, pochybuje, že by text rozhodnutia o manipulácii s doručenými zásielkami bol z jeho hlavy. „Nie je to štýl jeho konania,“ konštatoval Kaliňák.

Podľa neho pri rozhodnutí, ktoré prijali v parlamente v nadväznosti na všeobecné usmernenie ministerstva vnútra, ako postupovať pri nebezpečných listových zásielkach, išlo skôr o nejakú úradnícku iniciatívu, ktorá sa občas stáva. Minister vnútra si nemyslí, že by išlo o zámer poškodiť opozíciu. Otvárali sa obálky poslancom, tak na strane opozície, ako koalície.

Systém v parlamente by sa mal urobiť tak, aby vyhovel všetkým. Malo by sa tým asi zaoberať poslanecké grémium, dodal. Zároveň vysvetlil, že samotné usmernenie rezortu vnútra bolo prijaté po tom, čo boli súdy a ďalšie inštitúcie konfrontované so zásielkami s nebezpečným odpadom, keď v obálkach boli stopové prvky rádioaktívneho prvku a nielen pracie prášky či cukor.

Viac o téme: ListyParlamentAndrej DankoDaniel Guspan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu