Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká reforma zdravotníctva naberá na obrátkach: Najväčšie zmeny systému - pokuty, poplatky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Pohne sa konečne slovenské zdravotníctvo dopredu? Nestranník a "krízový manažér" v tretej Ficovej vláde zavádza veľkú reformu zdravotníctva. Hovorí sa o nej už dlho, no až časom naberajú zmeny reálne kontúry. Najnovšie je reforma už v medzirezortnom pripomienkovaní. To znamená, že už onedlho by sa o nej mohlo hlasovať v parlamente a schvaľovať vo vláde. Pozrite sa na najväčšie zmeny, ktoré sa dotknú slovenského zdravotníctva.

Toto sú hlavné zmeny, ktoré by mohli platiť už v roku 2018

1. Pohotovosti

- majú byť v každom okresnom meste (Pôvodne to tak nemalo byť, zástupcovia vyšších územných celkov (VÚC) sa však začali ministerstvu ozývať).
- pracovné dni 16:00 do 23:00
- víkend 7:00 do 23:00
- od 23:00 urgenty v nemocniciach a záchranná zdravotná služba

2. Zmeny na urgentoch v nemocniciach

Poplatok: 10 eur

Drucker si stále stojí za navrhovanými poplatkami na urgente v nemocniciach. Je za to, aby pacient s kašľom či nádchou zaplatil za jeho návštevu 10 eur. Doteraz to pacienta vyšlo na necelé dve eurá. Kašeľ či nádcha za nepovažuje za neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ktorú urgent v nemocnici poskytuje.

Takýto poplatok má odradiť pacientov, ktorí by chceli zneužívať systém. Čakárne by podľa neho po tejto zmene nemuseli byť také preplnené. Poplatky by mohli byť v praxi platné tento rok.

Ak ale do nemocnice príde človek s úrazom či v ohrození života, nemal by zaplatiť nič. Pohotovostný poplatok vo výške 1,99 eura sa momentálne platiť nemusí, ak je človek následne hospitalizovaný.

3. Poplatky v ambulanciách

Okrem pohotovostí na urgente existujú ešte ambulantné pohotovosti. Chodia sem ľudia, ktorí majú napríklad vysokú horúčku. Pacienti by tu mali po novom zaplatiť dve eurá, teraz sa platí o cent menej. Ak ale lekári nechajú pacienta na pozorovaní alebo posúdia, že ho treba hospitalizovať, takisto by nemal zaplatiť nič.

4. Minimálny počet ordinačných hodín pre lekárov

Plánuje však stanoviť minimálny počet ordinačných hodín pre praktických všeobecných lekárov. Mali by byť v rozsahu najmenej 30 hodín týždenne s tým, že dvakrát by mali byť do 14-tej hodine, povedal minister.

5. Sprísnené sankcie za vyberanie nepovolených poplatkov v ambulanciách

Ak si napríklad poskytovateľ alebo spoločnosť, "ktorá manažuje pacienta", vypýta peniaze za objednanie sa na presný čas v rámci ordinačných hodín, môže získať v prvých dvoch razoch pokutu vo výške 10 tisíc eur.

Ak dôjde k tretiemu takémuto pochybeniu, pokuta sa môže vyšplhať na 20 tisíc eur. V súčasnosti to totiž funguje tak, že lekári nesmú vyberať žiadne poplatky, okrem zákonom určených, ako sú napríklad rôzne potvrdenia.

6. Zánik LSPP

Súčasné takzvané Lekárske služby prvej pomoci (LSPP) by mali zaniknúť v polovici budúceho roka. Ostatná časť LSPP by sa podľa ministra ponechala ako doplnková a bude dobrovoľná. Organizátor ju môže zriadiť "iba v rámci svojho spádového územia", ak bude takáto pohotovosť potrebná.

V akej fáze je reforma

Návrh o sprísnených sankciách spolu s definovaním ordinačných hodín by mal ísť do medzirezortného pripomienkového konania v týchto dňoch v jednom balíku s konceptom o fungovaní takzvaných nových pohotovostí.

Viac o téme: ZdravotníctvoReformaTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu