Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Víkendová predpoveď počasia sľubuje pestré chvíle: Pozor na teploty!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Plejáda veľmi chladných aprílových dní vyvrcholila mimoriadne mrazivou štvrtkovou nocou, pri ktorej teploty klesali až pod mínus desať stupňov Celzia. Počasie by sa malo cez víkend trocha stabilizovať a teploty začnú opäť stúpať.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred nízkymi teplotami takmer na celom území Slovenska, ktoré by mali byť dnes a v najbližších dňoch. O výstrahe prvého stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

S výnimkou Bratislavského kraja platí výstraha takmer pre všetky okresy Slovenska. V ranných hodinách môže na niektorých miestach klesnúť teplota až na šesť stupňov pod nulou. Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí zatiaľ do nedele (23.4.).

Pozdrav Perinbaby zo Spiša. Foto: Tip čitateľa/Ivan
Zobraziť galériu (7)
Pozdrav Perinbaby zo Spiša. Foto: Tip čitateľa/Ivan  (Zdroj: Tip čitateľa/Ivan)

Víkendová predpoveď počasia sľubuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Ivan)

Víkendová predpoveď počasia sľubuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Ivan)

Piatok

Nad naše územie dnes postúpil teplý front frontálneho systému spojený s tlakovou nížou so stredom nad severnou Škandináviou, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Piatkové počasie bude jasné až polooblačné, ale postupne bude pribúdať oblačnosť a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj slabé zrážky, od približne 800 metrov snehové.

Biela Bratislava: Zasnežená ako ešte nikdy v apríli, FOTO hlavné mesto pod perinou

Najvyššia denná teplota vystúpi na 8 až 13, v Žilinskom kraji, na Horehroní a 
Spiši 2 až 7 stupňov Celzia
. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo -5 stupňov Celzia a postupne sa bude otepľovať. Viať by mal prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou 3 až 8 m/s, ktorý v nárazoch miestami dosiahne intenzitu okolo 15 m/s (10 až 30, nárazy 55 km/h). Na strednom Slovensku očakávajte len slabý vietor. 

Víkendová predpoveď počasia sľubuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Sobota

Sobotná noc bude síce polojasná až oblačná, ale od severozápadu by mala pribúdať oblačnosť a ojedinele hrozia aj slabé zrážky. Cez deň bude spočiatku veľká a postupne premenlivá oblačnosť s dažďom a prehánkami na viacerých miestach. Snehové zrážky a môžu objaviť od výšky cca 1 200 metrov, na severe od 700 metrov. K večeru by mala zrážková činnosť ustávať.

Najnižšia nočná teplota klesne na 7 až 2 stupne, v dolinách a kotlinách lokálne na okolo 0 stupňov Celzia, na strednom a východnom Slovensku môže byť oblastne aj prízemný mráz. Najvyššia denná teplota vystúpi na 10 až 15, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši len na 4 až 9 stupňov Celzia. Fučať by mal slabý, na juhozápade a postupne aj na ostatnom území prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 9 m/s, ktorý v nárazoch zosilnie na okolo 15 m/s (10 až 30, nárazy 55 km/h). Večer bude veternosť slabnúť.

Víkendová predpoveď počasia sľubuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Nedeľa

V nedeľu k nám bude prúdiť chladný morský vzduch. Oblačnosť bude premenlivá, miestami prechodne zväčšená. V noci iba ojedinele, ale cez deň by malo viacerých miestach pršať, ojedinele sa vyskytne aj búrková činnosť. Snehové zrážky budú padať od zhruba 700 metrov, v noci a ráno prechodne aj nižšie. Najnižšia nočná teplota poklesne na 0 až -5, na juhozápade na okolo 2 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 9 až 14, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši na okolo 7 stupňov Celzia. Kde-tu zaveje slabý, na juhozápade a postupne aj na zvyšnom území prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou 3 až 9 m/s. Nárazovo môže dosiahnuť rýchlosť okolo 14 m/s (10 až 30, nárazy 50 km/h), večer ale zoslabne.

Víkendová predpoveď počasia sľubuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na horách neriskujte!

Veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá aj dnes vo Vysokých Tatrách. V Západných a Nízkych Tatrách, ako aj v Malej Fatre je miernejší tretí stupeň a vo Veľkej Fatre je hrozba lavínových zosuvov mierna, druhý stupeň.

Ako informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, za posledných 24 hodín napadlo v najvyšších polohách do 30 centimetrov nového prachového snehu. Za poslednú periódu miestami až 110 centimetrov snehu, ktorý je nedostatočne previazaný so starým podkladom.

„Vplyvom silného vetra a nízkych teplôt sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše na svahoch všetkých orientácií. Na väčšine strmých svahov je už pri malom dodatočnom zaťažení uvoľnenie lavín pravdepodobné. Očakávame aj výskyt stredne veľkých spontánnych prachových lavín, ktoré môžu zasiahnuť aj dná dolín,“ upozornil.

V pohoriach panujú krajne nepriaznivé podmienky a Horská záchranná služba pohyb vo vysokohorskom teréne neodporúča. „Dnes ráno bolo premenlivé počasie. Na hrebeňoch prevládal prudký vietor severných smerov do 15, v nárazoch do 25 metrov za sekundu. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 15 do mínus troch stupňov Celzia,“ doplnil lavínový špecialista.

 

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu