Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čarnogurský chváli Fica za zahraničnú politiku

Jánovi Čarnogurskému sa páči Ficova politika voči Rusku
Jánovi Čarnogurskému sa páči Ficova politika voči Rusku (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Zahraničná politika Ficovej vlády je lepšia ako bola za Dzurindu, vyhlásil dnes v relácii Na Telo televízie Markíza prvý predseda KDH, dnes jeho člen Ján Čarnogurský. Páči sa mu Ficova politika voči Rusku.

Slovensko má lepšie predpoklady robiť spojovateľa medzi východom a západom ako naši susedia, preto by malo túto výhodu využiť. Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová zdôraznila, že Slovensko by si malo v zahraničnej politike osvojiť pozície Európskej únie vrátane výhrad proti Rusku. V zahraničnej politike musí podľa nej zostať etika a morálka.

Čarnogurský sa jednoznačne postavil proti budovaniu americkej protiraketovej obrany v Česku a Poľsku. "Základne sú zlé. Zlé pre Európu. Tieto základne obnovujú rozdelenie Európy," vyhlásil. Sú ďalším porušením sľubov Spojených štátov, že sa nebudú rozširovať vojenské štruktúry v západnej Európe. Nedávajú záruku pre Rusko, že tam nebudú namontované rakety, namierené proti Rusku. Ohrozujú mier v Európe, pretože Ruská federácia sa legitímne môže cítiť ohrozená. Obáva sa, že po Česku a Poľsku bude USA rozširovať vojenskú prítomnosť ďalej, aj na Slovensko.

Beňová súhlasí so slovami premiéra Fica na stretnutí s prezidentom Putinom v Moskve. V Rusku Fico podľa nej vyjadril pozíciu, akú má Európska únia - že Česko a Poľsko mali diskutovať v EÚ. Mali by vystúpiť pred partnermi a jasne zadeklarovať svoje zámery. Myslí si, že USA dostatočne nevysvetlili dôvody na stavbu radaru a raketovej základne v Česku a Poľsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu