Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Mladí študenti zaujali protikorupčným pochodom: Slovensko na titulke svetových médií

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Protest mladých študentov si všimli aj zahraničné médiá. Správu prebralo niekoľko renomovaných médií. Zhruba šesť tisícový dav skandoval heslá ako "dosť bolo Fica" a "Kaliňák do basy". Čo na pochod hovoria najvyšší Smeráci?

Správu o pochode, na ktorom sa zúčastnilo zhruba šesť tisíc ľudí, uverejnili weby Bloombergu, Yahoo! news news, Reuters či Euronews. "Slováci zaplavili hlavné mesto, aby sa pridali k verejným protestom vo východnej EÚ," znel titulok Bloombergu. Účastníci pochodu kričali heslá - "skutok sa stal", "chceme lepšiu krajinu" či "nie je nám to jedno", ale aj "Kaliňák do basy" a "dosť bolo Fica".

Bloomberg
Zobraziť galériu (11)
Bloomberg  (Zdroj: topky)

Reuters
Zobraziť galériu (11)
Reuters  (Zdroj: topky)

VIDEO Mladí študenti zaujali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

Euronews
Zobraziť galériu (11)
Euronews  (Zdroj: topky)

Protikorupčný pochod zorganizovali dvaja 18-roční stredoškoláci - Karolína Farská a Dávid Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Dôsledky korupcie musia podľa nich znášať obyčajní ľudia.

Pozrite si VIDEO pochodu

studentsky protest v bratislave

Na pódiu na námestí SNP vystúpili okrem organizátorov Dávida Straku a Karolíny Farskej aj známe osobnosti. Medzi nimi bol spisovateľ Michal Hvorecký, bývalý policajt Jozef Zaťko, herec Maroš Kramár, Zuzana Hlávková, ktorá upozornila na podozrivé tendre na ministerstve zahraničia, raper Branči Kováč alias Vec, študenti vysokých škôl, organizátor najväčšieho slovenského letného festivalu Michal Kaščák. Pochod podporili aj herci Richard Stanke, Alexander Bárta či Zuzana Fialová.

VIDEO Mladí študenti zaujali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

"Sme frustrovaní zo situácie na Slovensku. Tento pochod je venovaný hlavne boju proti korupcii. My ako študenti chceme v tejto krajine ostať. Čo sa tu však deje, odrádza veľa z nás. To, že krajina nemôže prosperovať, je práve tou korupciou," priblížil zámer zorganizovania pochodu Straka. Obaja študenti vyjadrujú nesúhlas so súčasným stavom spoločnosti, ktorý je podľa nich dlhodobo neudržateľný a je jedným z hlavných dôvodov narastania podpory pre extrémistické sily.

VIDEO Mladí študenti zaujali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

V memorande, ktoré dnes odovzdali na Úrade vlády SR, žiadajú dôkladné vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Taktiež požadujú odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a pokračovanie vo vyšetrovaniach a súdnych konaniach ohľadom všetkých Vladimírom Mečiarom amnestovaných skutkov.

VIDEO Mladí študenti zaujali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

"Naivne dúfame, že tento náš hlas bude vypočutý. Veríme, keďže je to čisto študentská iniciatíva, že to prebudí svedomie u niektorých ľudí a niečo sa pohne," skonštatovala Farská. Ako podotkla, dnešný pochod je organizovaný študentmi a žiadna politická strana a ani politik za nimi nestojí či pochod nespoluorganizuje.

VIDEO Mladí študenti zaujali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Fico s Maďaričom sa tešia

Je dobre, ak sa mladí ľudia aktívne zaujímajú o dianie v krajine a sú pripravení pomôcť jej konkrétnymi skutkami. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico v reakcii na utorkový pochod mladých ľudí proti korupcii. "Ako predseda vlády som vždy rešpektoval právo občanov na vyjadrenie vlastného názoru a vnímam ho ako jeden zo základných pilierov demokracie. Osobitne oceňujem každú iniciatívu, ktorá reflektuje autentické postoje časti verejnosti a ktorá uprednostňuje občianske požiadavky pred politickými," povedal Fico.

VIDEO Mladí študenti zaujali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Súčasná vláda by mala aj naďalej podporovať, aby ľudia mohli slobodne prejavovať svoje názory, počúvať ich a rátať s tým, že sa môžu zúročiť vo voľbách. V reakcii na utorkový pochod mladých ľudí proti korupcii v Bratislave to uviedol minister kultúry Marek Maďarič. „Som rád, že žijem v štáte, kde sa ľudia môžu slobodne zhromažďovať, protestovať, kde je sloboda vyjadrovania názorov, aj názorov veľmi kritických k moci, ktoré navrhujú, aby niektorí politici z funkcií odišli,“ reagoval dnes pred zasadnutím vlády Maďarič. „Takisto som rád, že sa v tejto spoločnosti uplatňuje aj ďalšie demokratické právo, keď o tom, či politici prichádzajú alebo odchádzajú, rozhoduje všeobecné, slobodné, tajné, volebné právo a tieto práva, samozrejme, súvisia,“ doplnil.

VIDEO Mladí študenti zaujali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Europeizujeme sa

Akciu mladých ľudí uvítal aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). „V európskych demokraciách je štandardné, že ľudia vyjadrujú svoj názor, takže istým spôsobom sa dá povedať, že sa europeizujeme, tak z tohto hľadiska to vítam,“ ozrejmil.

Z pohľadu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) šlo po dlhom čase o veľkú demonštráciu. „To, že na Slovensku sú ľudia nespokojní a že existuje vysoká miera nedôvery v štátne inštitúcie, to vieme. Včera to bolo demonštrované aj na námestí. Áno veľkolepo, ja musím povedať, že veľkolepo,“ komentovala pochod.

Viac o téme: Veľký protikorupčný pochod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu