Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký protikorupčný pochod v Bratislave: VIDEO dosť bolo Fica, Kaliňák do basy!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Aj napriek dažďu dnes študenti protestovali proti korupcii. Dav skandoval heslá - chceme lepšiu krajinu a dosť bolo Fica. Demonštrujúci na začiatku sprievodu niesli transparent s názvom "skutok sa stal".

Verejné zhromaždenia v Bratislave prebehli bez mimoriadnych incidentov

Verejné zhromaždenia, ktoré sa dnes uskutočnili v Bratislave, prebehli bez mimoriadnych incidentov. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. V hlavnom meste sa uskutočnil napríklad veľký protikorupčný pochod či spomienka na Jozefa Tisa.

"Prípady narušenia verejného poriadku zo strany účastníkov týchto zhromaždení sme nezaznamenali," uviedol Szeiff. Podľa jeho slov bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta v súčasnosti polícia naďalej monitoruje. Do bezpečnostných opatrení sa zapojili policajti z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ale aj mestská polícia.

Centrom mesta pochodovali tisíce ľudí proti korupcii

Centrom Bratislavy dnes podvečer pochodovali tisíce ľudí proti korupcii. Vyjadriť tak chceli nespokojnosť s tým, že na Slovensku podľa nich jedna korupčná kauza strieda druhú a vinníci sa netrestajú. Trasa pochodu viedla z Hviezdoslavovho námestia cez Jesenského a Štúrovu ulicu na Námestie SNP, kde prebiehala hlavná časť programu. 

Veľký protikorupčný pochod v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Podľa odhadu organizátorov, ako aj príslušníkov bratislavskej mestskej polície, sa pochodu zúčastnilo zhruba 5000 ľudí. Účastníci pochodu kričali heslá - "skutok sa stal", "chceme lepšiu krajinu" či "nie je nám to jedno". Akcie sa zúčastnilo aj viacero známych osobností spoločenského a kultúrneho života. "Obávam sa, že nie, to je na tom najsmutnejšie. Ak áno, bol by som veľmi rád," reagoval na otázky novinárov, či pochod niečo zmení, herec Maroš Kramár.

Veľký protikorupčný pochod v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Protikorupčný pochod zorganizovali dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Dôsledky korupcie musia podľa nich znášať obyčajní ľudia. 

"Sme frustrovaní zo situácie na Slovensku. Tento pochod je venovaný hlavne boju proti korupcii. My ako študenti chceme v tejto krajine ostať. Čo sa tu však deje, odrádza veľa z nás. To, že krajina nemôže prosperovať, je práve tou korupciou," priblížil zámer zorganizovania pochodu Straka. Obaja študenti vyjadrujú nesúhlas so súčasným stavom spoločnosti, ktorý je podľa nich dlhodobo neudržateľný a je jedným z hlavných dôvodov narastania podpory pre extrémistické sily. 

Veľký protikorupčný pochod v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

V memorande, ktoré dnes odovzdali na Úrade vlády SR, žiadajú dôkladné vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara. Taktiež požadujú odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a pokračovanie vo vyšetrovaniach a súdnych konaniach ohľadom všetkých Vladimírom Mečiarom amnestovaných skutkov.

Veľký protikorupčný pochod v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

"Naivne dúfame, že tento náš hlas bude vypočutý. Veríme, keďže je to čisto študentská iniciatíva, že to prebudí svedomie u niektorých ľudí a niečo sa pohne," skonštatovala Farská. Ako podotkla, dnešný pochod je organizovaný študentmi a žiadna politická strana a ani politik za nimi nestojí či pochod nespoluorganizuje.

Veľký protikorupčný pochod v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

"Odmietame akékoľvek extrémistické, násilné a vulgárne prejavy, pretože s nimi nesúhlasíme a navyše môžu ešte viac poškodiť ďalších slušných ľudí," podotýkajú študenti. To, či zorganizujú aj ďalší pochod, bude podľa nich záležať od úspešnosti dnešnej akcie.

Veľký protikorupčný pochod v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

V rámci pochodu proti korupcii dnes študenti plánujú prejsť z bratislavského Hviezdoslavovho námestia na Námestie SNP, kde organizujú program. Cieľom podujatia je podľa nich slušnou cestou vyjadriť nespokojnosť so situáciou v našej krajine.

Sledujte protest NAŽIVO

Organizátori dnešného protikorupčného študentského pochodu spísali memorandum s požiadavkami, ktoré dnes odovzdajú v podateľni Úradu vlády SR. Ako dnes informovali na brífingu, zhodli na štyroch požiadavkách. Prvou je odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Druhou je zrušenie Mečiarových amnestií. Treťou požiadavkou študentov je vyšetrenie káuz z obdobia vlády Vladimíra Mečiara. V rámci poslednej požiadavky požadujú študenti vyšetriť kauzy Gorila a Bašternák.

"Pochod organizujeme preto, lebo sme frustrovaní zo situácie na Slovensku," uviedol organizátor Dávid Straka s tým, že požiadavky považuje za legitímne. "Majú svoju logiku," zdôraznil. Korupcia podľa neho núti čoraz viac mladých k tomu, aby z odišli zo Slovenska, a túto situáciu treba zmeniť.

"Chceli sme ukázať, že máme nejaký názor, že to podľa nás nie je správne. Stretli sme sa s tým, že taký názor má oveľa viac ľudí," povedala ďalšia z organizátorov Karolína Farská. V memorande podľa nej nie je uvedený termín, dokedy by požiadavky študentov mali byť splnené. "Ďalší sled udalostí záleží od toho, ako táto akcia (pochod, pozn.) dopadne," skonštatovala. Organizátori podľa Farskej trvajú na tom, že pochod je občianskou iniciatívou a na organizovaní sa nepodieľal žiadny politik.

Viac o téme: Protikorupčný pochodDávid StrakaKarolína Farská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu