Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dramatická zmena počasia na Slovensku: Snehová kalamita uprostred jari, stres na cestách!

Zasnežený Dobšinský kopec. Foto: Tip čitateľa/Marek Zobraziť galériu (15)
Zasnežený Dobšinský kopec. Foto: Tip čitateľa/Marek (Zdroj: Tip čitateľa/Marek)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) včera vydal výstrahu prvého stupňa pred nízkymi teplotami a snežením. Slováci sa musia pripraviť na teploty ako z konca zimy, na niektorých cestách by sa dokonca zišli aj reťaze na kolesách. Pozrite sa, čo nás čaká.

Nasnežilo aj u vás? Pošlite nám foto na tipy@topky.sk.

Výrazne mrazivé počasie je podľa meteorológov v danej ročnej dobe zriedkavým javom a môže spôsobiť škody na vegetácii. Výstraha pred nízkymi teplotami a snežením sa aktuálne týka Banskobystrického, Prešovského, Žilinského, Trenčianskeho, Košického a Nitrianskeho kraja. V stredu (19. 4.) budú výstrahy platiť pre celé územie Slovenska; k nízkym teplotám a sneženiu sa pridá i hrozba silného vetra, snehových jazykov a závejov.

Najväčšie veľkonočné extrémy v našej histórii: Pozrite sa, kedy sa počasie úplne zbláznilo

Tohtoročný Veľkonočný pondelok bol podľa meteorológov veľmi chladný, ráno sa vyskytoval mráz aj v nížinách. Na juhu Slovenska klesla teplota vzduchu vo výške dva metre nad povrchom zeme na nula až mínus tri stupne Celzia. V Piešťanoch namerali až -4,1 stupňa Celzia, informuje SHMÚ na Facebooku.

Turčianska obec Podhradie dnes ráno. Foto: Tip čitateľa/Lucia
Zobraziť galériu (15)
Turčianska obec Podhradie dnes ráno. Foto: Tip čitateľa/Lucia  (Zdroj: Tip čitateľa/Lucia)

Dramatická zmena počasia na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Lucia)

V priebehu týždňa očakávajú meteorológovia výdatné zrážky aj sneženie – najmä na severe: „Dôsledkom prílevu studeného vzduchu, ktorý k nám začne prúdiť od severovýchodu už v utorok, budú snehové zrážky nielen na horách, ale postupne aj v nižších polohách, a to najmä na severe. Do piatka by na časti severného Slovenska (približne od nadmorskej výšky 600 m. n. m.) malo spadnúť od 15 do 30, ojedinele až do 40 cm nového snehu. V Tatrách však v stredných a vyšších polohách nemožno vylúčiť aj bohatšiu snehovú nádielku. Pri snežení a vetre sa budú najmä na horských priechodoch vytvárať snehové jazyky!“

Dramatická zmena počasia na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Lucia)

Dramatická zmena počasia na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Lucia)

Situácia na cestách

V noci sa v okresoch Poprad a Kežmarok výrazne ochladilo a na viacerých miestach aj sneží. Ako informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla, vzhľadom na nepriaznivé počasie nariadil v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča opätovne aktivovať výkon zimnej údržby ciest. Všetky cesty sú zjazdné, v oblasti Vysokých Tatier a na horskom priechode Vernár sa miestami nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov.

Zasnežený Dobšinský kopec. Foto: Tip čitateľa/Marek
Zobraziť galériu (15)
Zasnežený Dobšinský kopec. Foto: Tip čitateľa/Marek  (Zdroj: Tip čitateľa/Marek)

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo počas 24 hodín nasadených sedem posýpačov. „Prepluhovali sme 440 kilometrov ciest, soľou sme posypali 45 kilometrov a 69 kilometrov inertným materiálom,“ informoval Barilla. Vo vyšších polohách podtatranského regiónu napadlo zhruba desať centimetrov snehu. „Naďalej pretrváva veľká oblačnosť, na mnohých miestach pretrváva dážď a na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 600 metrov sneženie,“ opísal aktuálne meteorologické podmienky.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre okresy Poprad, Kežmarok a Levoča, kde sa očakáva sneženie do 30 centimetrov a nízke teploty do -3 stupňov Celzia. „V stredu (19.4.) sa k tomu pridá aj výstraha rizika silného vetra, v dôsledku ktorého sa na cestách môžu tvoriť snehové jazyky a záveje,“ informoval. 

Počasie pocukrovalo aj Vrútky. Foto: Tip čitateľa/Ján
Zobraziť galériu (15)
Počasie pocukrovalo aj Vrútky. Foto: Tip čitateľa/Ján  (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

„Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam,“ uviedol. K maximálnej opatrnosti vyzval aj motoristov, ktorí už stihli „prezuť“ svoje vozidlá a majú na nich letné pneumatiky.

Dnešné biele ráno v Nitrianskom Pravne. Foto: Tip čitateľa/Zuzana
Zobraziť galériu (15)
Dnešné biele ráno v Nitrianskom Pravne. Foto: Tip čitateľa/Zuzana  (Zdroj: Tip čitateľa/Zuzana)

Dramatická zmena počasia na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Zuzana)

Riziko pádu lavín

Vo vysokých polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier, ako aj v Malej Fatre, je dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej Fatre je len malé riziko lavínových zosuvov, prvý stupeň, informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

Oravská obec Breza po snehovej nádielke. Foto: Tip čitateľa/Emil
Zobraziť galériu (15)
Oravská obec Breza po snehovej nádielke. Foto: Tip čitateľa/Emil  (Zdroj: Tip čitateľa/Emil)

„Sneh z posledného sneženia zatiaľ padal pri minimálnom pôsobení vetra na tvrdší podklad. Na strmých svahoch je len mierne spevnený a uvoľnenie prachových lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Miestami sa môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny a splazy, najmä na skalných platniach a strmých trávnatých svahoch,“ upozornil.

Liesek pod snehom. Foto: Miroslav
Zobraziť galériu (15)
Liesek pod snehom. Foto: Miroslav  (Zdroj: Tip čitateľa/miroslav)

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a snežilo. Na hrebeňoch prevládal mierny vietor západných smerov rýchlosťou do piatich metrov za sekundu. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od mínus ôsmich do mínus jedného stupňa Celzia.

Obec Novoť pod bielou perinou. Foto: Tip čitateľa/Štefan
Zobraziť galériu (15)
Obec Novoť pod bielou perinou. Foto: Tip čitateľa/Štefan  (Zdroj: Tip čitateľa/Štefan)

Dramatická zmena počasia na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Štefan)

„Za poslednú periódu sneženia pripadlo v polohách od 1000 metrov nad morom až do 20 centimetrov nového prachového snehu. Sneh padal pri malom pôsobení vetra a je relatívne rovnomerne rozmiestený. Z predchádzajúceho ochladenia sa v snehovej pokrývke nachádzajú vrstvy menej stabilných krúpok, koncentrované na strmých svahoch pod skalnými stenami,“ dodal lavínový špecialista s tým, že na takýchto miestach treba byť obzvlášť opatrný.

Oravský Dolný Kubín. Foto: Roman
Zobraziť galériu (15)
Oravský Dolný Kubín. Foto: Roman  (Zdroj: Tip čitateľa/Roman)

Oravský Dolný Kubín. Foto: Roman
Zobraziť galériu (15)
Oravský Dolný Kubín. Foto: Roman

Cestári v pohotovosti

Na území Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) napadlo v noci z pondelka (17.4.) na utorok (18.4.) vo vyšších nadmorských výškach miestami až 20 centimetrov snehu. Podľa riaditeľa odboru dopravy Úradu ŽSK Ivana Mokrého sú však vozovky momentálne zjazdné. „V noci napadlo do 10 centimetrov snehu, na Orave dokonca až 20 centimetrov, a na cesty preto vyrazilo 26 sypačov. Dočasne boli uzavreté úseky v Príslope a Rovnej Hore, pričom oba sú už úplne prejazdné,“ informoval Mokrý.

Ranná cesta zo Slovenska do Poľska. Foto: Tip čitateľa/Fero
Zobraziť galériu (15)
Ranná cesta zo Slovenska do Poľska. Foto: Tip čitateľa/Fero  (Zdroj: Tip čitateľa/Fero)

Horné Považie potrápili Rovná Hora, Kolárovice i Fačkov, kde sa stále nachádzajú dva až tri centimetre kašovitého snehu. Podobná situácia je aj na Kysuciach, v Turci a Liptove. „V noci sme mali výjazdy najmä na ceste medzi Novou Bystricou a Oravskou Lesnou, upravovali sme úseky na Čertovici, Hutách, Donovaloch, Brestovej, Šturci a Kremnických Baniach, ktoré sú aktuálne tiež prejazdné,“ priblížil situáciu riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK.

Doplnil, že najviac práce mali cestári na Orave, kde museli okrem snehu odstraňovať popadané stromy a kroviny. „Stále sneží na cestách v Oravskej Lesnej, Oravskej Polhore, Zuberci i Oraviciach,“ uviedol Mokrý s tým, že ŽSK má počas dnešného dňa v pohotovosti nasadených 29 sypačov.

„Upozorňujeme vodičov, aby boli opatrní predovšetkým vo vyšších nadmorských výškach. Mnoho áut už má vymenené zimné pneumatiky za letné. Aj tento rok počasie znovu ukázalo, že to bolo predčasné,“ zdôraznil riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK.

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu