Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Coulthard sa rútil Bratislavou rýchlosťou 293 km/h

Prvým motoristom, ktorý oficiálne prešiel novým bratislavským tunelom Sitina, sa dnes stal škótsky pilot F1 David Coulthard Zobraziť galériu (6)
Prvým motoristom, ktorý oficiálne prešiel novým bratislavským tunelom Sitina, sa dnes stal škótsky pilot F1 David Coulthard (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prvým motoristom, ktorý oficiálne prešiel novým bratislavským tunelom Sitina, sa dnes stal škótsky pilot F1 David Coulthard. Jazda, ktorá nový diaľničný tunel pokrstila, sa začala s miernym meškaním o 10:20. Približne 20-kilometrový okruh po diaľničnom obchvate Bratislavy trval jeho monopostu približne 10 minút.

Bola to najdlhšia trať predvádzacích jázd v histórii tímu Red Bull Racing. Trasa jazdy Davida Coultharda viedla od severného konca tunela Sitina cez most Lafranconi po pravej strane Dunaja na Einsteinovu ulicu a Prístavný most. Na Gagarinovej ulici sa obrátil a po necelých 10 minútach sa vrátil späť cez tunel Sitina do paddoku na jeho severnej strane. Diváci si tu môžu jeho monopost zblízka pozrieť ešte do 18. hodiny.

Monopost Red Bull Racing s Coulthardom za volantom musel pritom aj pri slávnostnom krste tunela dodržať dopravné predpisy a ísť v ňom maximálne rýchlosťou 80 km za hodinu. Mimo tunela v uliciach Bratislavy potom už mohol jazdiť oveľa rýchlejšie a v jednej chvíli mu namerali rýchlosť 293 km/h.

Doteraz sa piloti previezli na maximálne 7,2-kilometrovej mestskej trati minulý rok v brazílskom Sao Paule. V okolí tunela i popri trati, najmä na petržalských lávkach ponad diaľnicu boli tisícky divákov, ktorých Coulthard pobavil aj niektorými jazdeckými prvkami.

„Videl som ich stáť okolo celej cesty. Mávanie som nevidel v plnej rýchlosti, iba vtedy, keď som spomalil a predvádzal parádičky. V pretekárskych monopostoch nemáme tachometer, avšak pri jazde som išiel aj na siedmom prevodovom stupni. Predpokladám, že sa moja maximálna rýchlosť pohybovala okolo 250 až 270 km za hodinu. Verím, že za moju rýchlu jazdu mi na Slovensku neodoberú vodičský preukaz,“ uviedol ešte pred oznámením maximálnej rýchlosti po dojazde do cieľa exhibičnej jazdy Coulthard.

Cestou späť sa za pilotom F1 vydalo policajné vozidlo, ani pri maximálnom zrýchlení však za monopostom F1 nestíhalo. Na exhibičnú jazdu využil Coulthard monopost, s ktorým jazdil vlani Veľké ceny. Pred výjazdom na slovenské cesty ho museli špeciálne upraviť. „V pretekoch máme nastavenia urobené tak, že sa takmer podvozok dotýka cesty. Teraz mi ho museli trocha upraviť, bol vyššie, aby zvládol podmienky tunajšej cesty,“ vysvetľoval Coulthard, ktorý sa cítil v Bratislave veľmi príjemne.

„Do Bratislavy som prišiel už štvrtýkrát v živote. Prvýkrát som tu bol ako člen tímu West McLaren Mercedes, teraz po desiatich rokoch prichádzam ako reprezentant tímu Red Bull Racing. V Bratislave sa mi vždy páčilo. S návštevou tohto mesta nemám žiadnu negatívnu skúsenosť, takže sa sem rád vraciam,“ uviedol v piatok na stretnutí s novinármi Coulthard. Počas jazdy ho zaskočila len tma v tuneli. „Čakal som tam viac svetla, s formulou nemôžem svietiť,“ tvrdil Coulthard, ktorý v sobotu popoludní už svoju štvrtú návštevu Slovenska ukončil a odletel do Anglicka na testy monopostu.

Najstarší pilot aktuálnej sezóny F1 doteraz v seriáli pretekov MS vyhral 13 podujatí, 61-krát stál na stupni víťazov a celkovo za štrnásť rokov vybojoval 517 bodov do hodnotenia seriálu Grand Prix. V pretekoch F1 David Coulthard doteraz najazdil 52 957 kilometrov, z nich 4201 km na prvej pozícii. Pozrite si exkluzívne video z jeho exhibičnej jazdy!

Coulthard - start a cieľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu