Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Riaditeľovi diaľničiarov radí muž, ktorý zarobil na obchodoch so štátom: Čelí konfliktu záujmov

Peter Gandl (vľavo) Zobraziť galériu (4)
Peter Gandl (vľavo) (Zdroj: TASR, repro foto CRZ, )

BRATISLAVA - Najprv obchody so štátom za milión eur a potom rovno do štátnej funkcie. Nový poradcom šéfa diaľničiarov je človek, ktorý čelí konfliktu záujmov.

Po nástupe nového generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Jána Ďurišina došlo k výrazným personálnym zmenám. Asi najvýraznejšou zmenou je prudké navýšenie počtu poradcov generálneho riaditeľa. Momentálne ich má až šesť. Jedným z nich sa začiatkom roka 2017 stal Peter Gandl.

Peter Gandl (druhý zľava)
Zobraziť galériu (4)
Peter Gandl (druhý zľava)  (Zdroj: TASR, repro foto CRZ, )

NDS - súkromná firma - NDS

Na tom by nebolo nič zvláštne, keby Gandl nepôsobil v súkromnej firme, ktorá obchodovala so štátnou NDS-kou. Podľa výpisu z obchodného registra bol Peter Gandl v rokoch 2012 až 2016 predsedom a členom predstavenstva spoločnosti ELTODO SK, a.s. Po skončení pôsobenia v tejto spoločnosti v roku 2016 sa o pár mesiacov objavil v Národnej dialničnej. Zaujímavé je tiež, že v rokoch 2005 a 2006 tam už pôsobil ako Riaditeľ úseku investícií. Gandl pôsobil tiež v rokoch 2006 až 2010 ako mestský poslanec v Bratislave.

Peter Gandl
Zobraziť galériu (4)
Peter Gandl  (Zdroj: TASR, repro foto CRZ, )

Zákazky za milión

Eltodo získala od NDS od septembra 2013 do januára 2017 zákazky v hodnote 1,2 milióna eur. Treba však dodať, že o celkovú hodnotu zákazok sa delila firma spolu s ďalšími dvomi spoločnosťami. Najväčšia zákazka takmer v hodnote 900 tisíc sa týkala dodania a inštalácie zariadení a stavebných úprav v objekte operačného pracoviska.

Poväčšine sa však jedná o správu tunelov a dodávky špeciálnych technológií. Ako uvádza internetová stránka spoločnosti Eltodo, pre Národnú dialničnú zabezpečuje napríklad údržbu a servis tunela Sitina či dodáva informačné LED vozíky.

Snaha o ovplyvňovanie?

Ostáva otázkou, ako je možné že dlhoročný člen predstavenstva spoločnosti Eltodo sa krátko po odchode zo spoločnosti objaví v Národnej dialničnej, ktorá je jedným z jej významných obchodných partnerov. Natíska sa otázka, či nie je za tým snaha ovplyvňovať z pozície poradcu generálneho riaditeľa procesy v Národnej dialničnej v prospech spomínanej spoločnosti.

Minimálne sa javí ako zvláštne, že na vysokom poste v Národnej dialničnej pôsobí bývalý štatutár Eltodo, ktorá je jej významným obchodným partnerom. A to do niekoľkých mesiacov od času, kedy prestal byť členom predstavenstva Eltodo.

Je odborník, žiadny konflikt záujmov

O stanovisko sme požiadali aj Národnú diaľničnú spoločnosť. Jej riaditeľ Ďurišin ale konflikt záujmov nevidí. Gandla si vybral pre jeho nespochybniteľné dlhoročné profesionálne skúsenosti z oblasti výstavby. "Od nástupu do funkcie pán Gandl nie je v konflikte záujmov, keďže v spomínanej spoločnosti nepôsobí," zareagovala pre Topky hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Viac o téme: Ministerstvo dopravyNDSDiaľničiari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu