Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Užitočné rady na pohodové dni: Dajte pozor, aby vás počas sviatkov nemuseli ratovať záchranári

Veľkonočný pondelok Zobraziť galériu (4)
Veľkonočný pondelok (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Najväčší kresťanský sviatok a oslava príchodu jari okrem šibania, oblievania a rozdávania kraslíc narobí veľké starosti aj záchranárom. Pomáhajú pri mnohých problémoch sviatkujúcich ľudí. O tom, ako rôznym neduhom predchádzať, porozprávala Martina Vitková, vedúca Edukačného a tréningového centra a supervízorov spoločnosti Falck Záchranná.

Vlani počas Veľkonočného pondelka mali posádky Falck Záchranná až 552 výjazdov. Najčastejšie vyrážali k pacientom v čase od 16-tej do 17-tej hodiny a od 19-tej do 20-tej hodiny. Ošetrovali hlavne zranenia, ktoré boli vo veľkej miere spôsobené aj nadmernou konzumáciou alkoholu. 

Žalúdočné problémy

Šunky, vajíčka, šaláty, zákusky. Veľkonočné hodovanie dá riadne zabrať našim žalúdkom. Ak je vám nevoľno, máte bolesti, prípadne zvraciate, uprednostnite diétnejšiu stravu. Vynechajte dráždivé jedlá, surovú zeleninu, ovocie, alkohol i sýtené nápoje. Ideálny je čierny čaj a staršie pečivo. Ak bolesti neustupujú, vyhľadajte lekára.

Nepreháňajte to so sladkosťami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podráždený žlčník

Nevhodná strava môže často privolať i žlčníkový záchvat. Pacient pociťuje pichanie v oblasti pod pravým rebrovým oblúkom a bolesť môže vyžarovať až do chrbta. Tak, ako pri žalúdočných problémoch, aj tu je najlepšou obranou okamžité nasadenie prísnej diéty. Pomôžu aj lieky proti bolesti. Pri ťažšej forme vyhľadajte lekára, nezriedka takéto prípady končia na operačnom stole.

Otrava alkoholom

Alkohol v žiadnom prípade nepatrí do rúk deťom, mladistvým, ani vodičom. Počas Veľkej noci sú to ale často mladiství, ktorí to s alkoholom preženú. Neraz až tak, že sa ním otrávia. V takomto prípade je potrebné zvýšiť príjem tekutín. Človeka uložíme do polohy na boku, aby nehrozilo udusenie zvratkami. Ak sa nepreberá a zhoršuje sa mu dýchanie, je potrebný okamžitý prevoz do nemocnice. Pri ľahšej forme otravy pomôže spánok, dostatok tekutín, studená sprcha a pohyb na čerstvom vzduchu.     

Prípitok je starý zvyk,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Úrazy

Hlavne dievčatá v snahe uniknúť šibačom a oblievačom sa často pošmyknú na mokrej podlahe. Tie končia odreninami, vyvrtnutým členkom, v horšom prípade i zlomeninou. Ak si spôsobíte odreninu, dôležité je ranu očistiť, vydezinfikovať a dať na ňu obväz či náplasť. Vyvrtnutý členok treba schladiť, obviazať elastickým obväzom a vyložiť na vyvýšené miesto. Na schladenie môžete použiť napríklad mokrý uterák. Výron s krvavou podliatinou natrite aj protizápalovou masťou. Ak sa stav nezlepšuje ani po pár dňoch, alebo v mieste pociťujete pichanie, návštevu lekára neodkladajte. Pri zlomeninách postihnuté miesto znehybnite a pacienta odvezte do nemocnice.

Okúsili ste niekedy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podráždené oči

Neraz sa stane, že parfum či voňavka zasiahnu oči. V najhorších prípadoch môže dôjsť aj k ich poškodeniu. Zasiahnuté miesto čo najskôr vypláchnite prúdom vlažnej vody, určite si ho nešúchajte holou rukou. Nepodávajte ani žiadne kvapky, ak pálenie či štípanie neprestáva, vyhľadajte odborníka.

 

Viac o téme: RadyVeľká noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu