Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štatistiky poisťovne zmapovali zdravie pacientov: Pozrite sa, kde žijú najzdravší Slováci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slováci považujú zdravie za to najcennejšie v živote. Pozrite sa, v ktorých oblastiach našej krajiny sa ním ľudia môžu najviac pochváliť a kde by ho bolo treba ako soli. Niektoré výsledky

Viete, kde na Slovensku chodia ľudia k lekárovi najmenej? Podľa štatistík Zdravotnej poisťovne Union je to v Skalici. Naopak, najčastejšie chorí sú obyvatelia mesta, ktoré leží na opačnej strane krajiny – reč je o Snine.

Nečakané zistenia o srdcovom infarkte: Cholesterol nie je ten najväčší zabijak!

Z pohľadu priemerných nákladov na zdravotnú starostlivosť sú vyššie náklady na ženy do 50 rokov. Neskôr sa karta obracia a po tomto životnom jubileu už v čakárňach trávia viac času muži. Vek však nehrá rolu v prípade vážnych chorôb – napríklad liečba Hemolyticko-uremického syndrómu u 11-ročného chlapca stála v minulom roku 612 000 eur. Išlo o najdrahšiu liečbu, ktorú poisťovňa preplatila.

Štatistiky poisťovne zmapovali zdravie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pred antibiotikami sme si všetci rovní - dospelí či deti. Priemerne sme ich vlani skonzumovali obrovské množstvo. Kým všeobecní lekári predpísali dospelým poistencom Unionu 180 174 balení, deťom išlo ďalších 173 886 balení antibiotík.

Najčastejšie dôvody návštevy lekára

Najčastejšie navštevujeme všeobecného lekára v rámci preventívnych a skríningových vyšetrení a vtedy, keď sa náš zdravotný stav zo dňa na deň zmení. Nasledujú akútne infekcie horných dýchacích ciest, žalúdočné problémy, bolesti chrbtice  a vysoký tlak. Rebríček najčastejších dôvodov hospitalizácií v nemocniciach vyzerá takto: 

Štatistiky poisťovne zmapovali zdravie
Zobraziť galériu (4)

Duševných chorôb pribúda

Zaujímavá je aj štatistika duševných chorôb - podľa údajov dostupných z informačného systému poisťovne počty hospitalizovaných, aj ambulantne sledovaných  pacientov s duševnými chorobami, postupne od roku 2008 stúpajú. Kým v roku 2008 bol počet  hospitalizácii  v nemocniciach s psychiatrickou diagnózou 6 400, v porovnaní s rokom  2016 ich bolo už 9 200.

Štatistiky poisťovne zmapovali zdravie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Union poisťovňa a. s.)

Podobne je to aj pri  predpisovaní liekov s týmito diagnózami. V roku 2008 bolo predpísaných 355 400 balení v porovnaní s rokom 2016, kedy lekári predpísali neuveriteľných 582 600 balení.

Viac o téme: ZdraviePoisťovňa Union
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu