Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké porovnanie cien potravín pred Veľkou nocou: Toto musíte vidieť, peňaženka zaplače

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

BRATISLAVA - Blížia sa Veľkonočné sviatky, ktoré zvykneme tráviť v kruhu rodiny a priateľov pri plnom stole veľkonočných dobrôt. Výdavky na potraviny nám tak pred týmito sviatkami zrejme ukroja väčšiu časť z rodinného rozpočtu ako zvyčajne. Na vývoj cien potravín v nadchádzajúcom období sa zameral analytický tím Poštovej banky. Oproti minulému roku naše peňaženky zaplačú.

Ceny v našich obchodoch by mali mieriť smerom hore, Slovensko sa totiž počas tohto roka prehupne z deflácie opäť do inflácie. Žiadne prudké zdražovanie nás ale nečaká, ubezpečujú analytici Poštovej banky.

Lacnejšie mäso

Zoznam potravín, ktoré boli v druhom tohtoročnom mesiaci drahšie ako pred rokom, bol dlhší ako zoznam potravín, ktoré zlacneli. Najvýraznejšie sa oproti februáru 2016 znížili ceny kapusty a petržlenu (o cca -30 %) a mrkvy a cibule približne o pätinu. Z mäsových výrobkov najvýraznejšie medziročne zlacneli kuracie prsia, a to o zhruba -6 %. Menej ako pred rokom nás vychádzajú aj napríklad jablká, banány, vajcia, ale taktiež aj šunková a trvanlivá saláma.

Veľké porovnanie cien potravín
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V priemere analytici odhadujú rast cien tovarov a služieb v našich obchodoch v tomto roku na úrovni mierne nad jedným percentom. Čo sa spomínaných potravín týka, v najbližších mesiacoch budú ich ceny postupne rásť. K určitej stabilizácii by následne mohlo dôjsť v letných mesiacoch v súvislosti s novou úrodou. To ale bude závisieť od toho, aká bude tohtoročná úroda.

Drahšia zelenina

Spomedzi vybraných potravín najvýraznejšie vo februári tohto roka zdraželi viaceré druhy zeleniny a ovocia. Konkrétne paradajky sú medziročne drahšie až o viac než polovicu, uhorky o dve pätiny, cesnak a karfiol o takmer 30 %. Dvojciferný medziročný rast ceny ale dosiahli aj ďalšie druhy ovocia a zeleniny ako napríklad mandarínky, hrozno či paprika. Zdraželi ale aj niektoré druhy mäsa – bravčové mäso si medziročne pripísalo približne desatinu. Ceny cukru sú o 16 % vyššie ako pred rokom. Drahšie ako v rovnakom období vlaňajška nás vychádza aj mlieko, maslo a viaceré druhy syrov.

Veľké porovnanie cien potravín
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ceny potravín z februára minulého roka a februára tohto roka. V poslednom stĺpci je zobrazené percentuálne zdraženie. Údaje pochádzajú zo Štatistického úradu SR.

Veľké porovnanie cien potravín
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: postova banka)

Ceny ovplyvňujú komoditné trhy

Vyššie ceny potravín v obchodoch bude mať okrem iného na svedomí aj vývoj cien poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch. Podľa najaktuálnejších údajov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa svetové ceny potravín vo februári 2017 zvýšili. Index cien potravín, zostavovaný organizáciou, vzrástol na najvyššiu hodnotu od februára 2015. S výnimkou rastlinných olejov sa vo februári zvýšili ceny všetkých komodít, najvýraznejšie však vzrástli ceny obilnín. V rámci obilnín sa zvýšili ceny pšenice, kukurice aj ryže. Vyššie sú aj ceny mlieka a mliečnych produktov a index cien mlieka a produktov z neho je na najvyšších úrovniach od augusta 2014. Nárast zaznamenávame podľa indexu cien potravín aj pri cenách mäsa a cenách cukru.

Pod medziročné zdražovanie potravín sa u nás v tomto roku bude podpisovať aj vyprchanie efektu zníženej DPH na vybrané potraviny, ku ktorému došlo od začiatku roka 2016. A zo svetového hľadiska ruku k dielu pridáva aj drahšia ropa, ktorá sa následne premieta do cien ostatných tovarov a služieb, keďže tie treba nielen vyrobiť, ale aj prepraviť do obchodov k zákazníkom. Celkovo je veľmi náročné odhadovať vývoj cien potravín a agrokomodít, keďže závisí hlavne od úrody, a tú ovplyvňujú také ťažko predvídateľné faktory akými sú počasie, extrémne suchá alebo naopak povodne, či výskyt rôznych druhov škodcov. 

Viac o téme: NákupVeľká noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu