Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kam s pasom a kde stačí občiansky preukaz

Zobraziť galériu (2)

Vstupom Slovenska do Európskej únie sa nám zjednodušilo cestovanie, takže v rámci krajín najstaršieho kontinentu sa môžeme pohybovať takmer všade len s občianskym preukazom.

Existujú však výnimky. Pri vstupe do istých štátov budete musieť predložiť pas a niekde aj vízum. Pred dovolenkou sa preto radšej vopred informujte o podmienkach, aby ste na hraničnom priechode náhodou nezostali nemilo prekvapení. Obzvlášť opatrní buďte pri cestách do exotickejších miest či menších štátov v štáte, napríklad San Maríno či Andorra. Podľa informácií konzulátu by tu mali platiť občianske preukazy, no policajti ich nemusia poznať a mohli by vám robiť problémy. V takom prípade sa treba obrátiť na náš konzulát alebo si pre istotu zobrať pas.
Kam s pasom a
Zobraziť galériu (2)

Oranžová - potrebujete pas
Zelená - stačí občiansky preukaz


V týchto destináciách potrebujete vízum

EGYPT - obľúbená dovolenková destinácia mimo Európy. Potrebujete pas a vízum, ktoré dostanete pri prílete na letisku za 15 dolárov (cca 380 Sk).

TUNISKO - V rámci organizovaných zájazdov netreba vízum iba platný cestovný pas (o vízum treba požiadať iba pri individuálnej turistike).

TURECKO – Na vstup do tejto krajiny potrebujete pas a tiež vízum. Kúpite ho priamo na letisku za poplatok 10 eur (cca 360 Sk).

USA - Na vstup potrebujete platný pas a vízum. Každý musí absolvovať vízový pohovor a vopred zaplatiť poplatok 100 dolárov (cca 2 500 Sk).

KUBA - Vstup do krajiny je možný len s pasom a vízami, o ktoré treba požiadať konzulát v Bratislave. Pri odchode z krajiny sa platí 25 dolárov (cca 620 Sk).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu