Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vláda odvolala splnomocnenkyňu pre rómske komunity Orgovánovú

Klára Orgovánová
Klára Orgovánová

BRATISLAVA - Kabinet Roberta Fica dnes odvolal z funkcie vládnu splnomocnenkyňu pre rómske komunity Kláru Orgovánovú. Dôvodom boli podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča odlišné názory na riešenie problémov rómskej menšiny. Orgovánovej nástupkyňou sa stane Anina Botošová, ktorá pôsobila na ministerstve práce.

Orgovánová sa podľa Čaploviča príliš sústreďovala na výstavbu nových rómskych osád a zanedbávala ostatné ťažkosti, s ktorými sa rómska menšina stretáva, napríklad problémy so vzdelávaním, zdravotníckou starostlivosťou či nezamestnanosťou. "Moja trpezlivosť bola veľká a veľkorysá," tvrdil vicepremiér.

Botošovú Čaplovič predstavil ako odborníčku, ktorá sa rómskym problémom venuje dlhodobo a okrem pôsobenia na ministerstve pracovala aj ako tajomníčka vládnej rady pre menšiny. Na poste splnomocnenkyne by mala začať pracovať od štvrtka.

Do funkcie sa Orgovánová dostala ešte v roku 2001, počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Stala sa tak ďalším z mnohých nominantov Dzurindových kabinetov, ktorých nová vláda pod vedením Smeru-SD vymenila.

Botošová je dcérou slávneho huslistu Berkyho Mrenicu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu