Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sklamanie v Zemplíne: Zbohom, vodovody!

„Voda je nad zlato,“ vraví Emil Čabala (68) zo Zemplínskeho Hradišťa.
„Voda je nad zlato,“ vraví Emil Čabala (68) zo Zemplínskeho Hradišťa. (Zdroj: Nový Čas)

ZEMPLÍN - Starostom v zemplínskych obciach zamrzol úsmev. Hoci sa vehementne pustili do budovania chýbajúcich vodovodov, kanalizácie a čističiek a na ich dokončenie už vynaložili nemálo peňazí, z eurofondov už ďalšie dotácie nezískajú.

Pravidlá na ich čerpanie sa totiž za pochodu zmenili: financie dostanú iba obce, ktoré majú viac ako 2- -tisíc obyvateľov. A túto podmienku spĺňa v regióne iba 10 percent žiadateľov o príspevok.

„Táto podmienka je likvidačná, pretože v mikroregióne Roňava, ktorého som predsedom, zo štrnásť obcí ani jedna nemá nad 2-tisíc obyvateľov. Na projekty a výstavbu vodovodu sme pritom vynaložili už dosť peňazí,“ vraví starosta Veliat Jaroslav Barila.

„Bez kvalitnej vody sa nedá plnohodnotne žiť. Združovali sme kvôli vodovodu, aby sme spoločne vybudovali aj čističky. Teraz nás ľudia asi ukameňujú!“ hovorí starosta neďalekých Michalian Štefan Tatranský.

V Kuzmiciach majú vodovodné potrubie už asi na 80 percentách obce. „Odkiaľ však vezmeme chýbajúcich 5 miliónov korún?“ pýta sa starosta Ján Geňo. Aj spolu so starostom Nižného Žipova Jánom Garbárom sa zhodli na tom, že obce už do zlepšenia infraštruktúry veľa investovali a pravidlá na čerpanie peňazí nemožno takto meniť. „Medzi väčšími a menšími obcami toho istého regiónu tak totiž vzniknú priepastné rozdiely,“ dodal Barila.

AKO ĎALEJ

Na ministerstve životného prostredia tvrdia, že aj malé dediny môžu získať prostriedky na vodovod z environmentálneho fondu. V skutočnosti však za menej výhodných podmienok a s vyššou spoluúčasťou. Len v Košickom kraji pritom viac ako 30 percent obcí ešte vodovod nemá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu