Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bašternákovi svitla nádej, stačí mu jeden ťah: Finta, ktorú ušili smeráci!

Náš človek - Ladislav Bašternák v parlamente Zobraziť galériu (4)
Náš človek - Ladislav Bašternák v parlamente (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pôjde Bašternák za mreže? Kauza okolo kontroverzného podnikateľa, ktorý mal štát pripraviť o milióny, nemusí skončiť pre neho zle. Existuje jedna možnosť, ktorá ho môže z celého problému vysekať.

Podnikateľovi blízkemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a exministrovi Jánovi Počiatkovi, môže pomôcť inštitút účinnej ľútosti, ktorý sa vzťahuje aj na trestný čin neodvedenia dane. Upozornila na to Miriam Galandová z PRK Partners prostredníctvom portálu etrend.sk.

Bašternákovi svitla nádej, stačí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako sa z toho môže konkrétne dostať? "Malý Laco", ako ho prezývajú, môže daň doplatiť deň potom, čo sa oboznámi s výsledkami vyšetrovania. Takto by sa teda dokázal vyviniť. Tento mechanizmus prijala strana Smer v roku 2013, keď sa prijímali aj prvé zákony proti daňovým podvodom.

Trestnosť trestného činu zaniká, ak ide o trestný čin skrátenia dane a poistného, neodvedenia dane a poistného a ak splatná daň a jej príslušenstvo alebo poistné boli dodatočne zaplatené najneskôr v nasledujúci deň po dni, keď sa páchateľ po skončení jeho vyšetrovania mohol oboznámiť s jeho výsledkami.

Ak by ho však obvinili z daňového podvodu, tak inštitút účinnej ľútosti by využiť nemohol, upozorňuje daňová poradkyňa Renáta Blahová.

Fico sa vysťahuje

Včera sa objavila správa, že vyšetrovateľ minulý piatok obvinil Ladislava Bašternáka. Práve v jeho byte býva premiér Robert Fico, ktorý prisľúbil, že sa odtiaľ vysťahuje, ak kontroverzného podnikateľa obvinia. Robert Fico v Sobotných dialógoch pred nedávnom vyhlásil, že ak Bašternáka obvinia, odsťahuje sa z Bonaparte. "V tomto prípade bude pre mňa neudržateľné, ak by došlo k vzneseniu nejakých obvinení. Akonáhle bude vznesené obvinenie, tak pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať," vyhlásil premiér.

Protest pred Bonaparte
Zobraziť galériu (4)
Protest pred Bonaparte  (Zdroj: SITA)

Kauza Bašternák

Polícia začala vyšetrovať nadmerný odpočet DPH v apríli 2016, kedy vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície začal trestné stíhanie, pripomína portál. Vyšetrovateľ rozhodol o obvinení na základe vypočutia viacerých svedkov a spisového materiálu z daňového úradu. Kvôli zabezpečeniu účtovných materiálov polícia vykonala viaceré domové prehliadky a prehliadky iných priestorov v sídlach spomínaných spoločností, ale aj v dome Ladislava Bašternáka.

Kaliňák a Počiatek

Podnikateľ Ladislav Bašternák postavil komplex Bonaparte, kde býva aj predseda vlády Robert Fico. Jeho firma zároveň vlastní susednú nehnuteľnosť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podozrenia voči podnikateľovi sa týkajú nákupu a predaja siedmich bytov v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Ladislav Bašternák tam kúpil sedem bytov za neprimeranú cenu 12 miliónov eur. Z obchodu si následne firma BL 202 uplatnila vratku DPH v hodnote dva milióny eur a štát jej ju vyplatil, hoci existovali podozrenia, že ide o fiktívny obchod. Štát potom BL 202 vyplatil ďalších 6 miliónov na vratkách.

Opozícia chcela Kaliňáka v parlamente odvolať, ale nenašlo sa dosť hlasov. Ako dôvod uviedla ignorovanie polície podozrení voči Bašternákovi, ktorého má kryť práve Kaliňák. Kaliňák odkupil od Bašternáka podiel vo firme. Za podiel zaplatil 8 tisíc eur.  Za ďalších 422 tisíc odkúpil Kaliňák pohľadávky voči firme B.A. Haus. Tá mu teraz peniaze vypláca na účet.

Viac o téme: Polícia Ladislav BašternákBonaparte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu