Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hornonitrianski Baníci: Chcú nás umlčať!

Aj po novembrovom závale sa objavili podozrenia, že o zlých pracovných podmienkach vedenie nechcelo hovoriť.
Aj po novembrovom závale sa objavili podozrenia, že o zlých pracovných podmienkach vedenie nechcelo hovoriť.

NOVÁKY - Privilégium vysloviť slobodne a verejne svoj názor od mája nie je v Hornonitrianskych baniach samozrejmosťou! Po niekoľkých nelichotivých správach, ktoré prenikli na verejnosť, vedenie v Prievidzi vymyslelo nové zásady poskytovania informácií médiám. Od začiatku mája môže novinárov informovať iba pár vybraných ľudí z vedenia spoločnosti. Ak si však ústa otvorí obyčajný baník, hrozí mu za to vraj aj vyhadzov z práce!

„Boja sa, že sa ľudia dozvedia to, čo by nemali. Že prezradíme veci, ktoré by chceli utajiť! Preto nám zavreli ústa. Teraz sa zase my bojíme, že nás bez milosti vyrazia, ak niečo prezradíme novinárom a oni nám na to prídu,“ povedal jeden z baníkov. Z obavy, že príde o zamestnanie, nechcel prezradiť svoje meno.

Podľa oficiálneho dokumentu Hornonitrianskych baní môže informácie poskytovať už iba nová tlačová hovorkyňa Adriana Siváková, ktorá je na tomto poste od 1. mája. Rozprávať má dovolené ešte predseda predstavenstva a generálny riaditeľ, členovia predstavenstva, vrchní riaditelia a riaditelia odštepných závodov. Ostatní s novinármi rozprávať nemôžu.

„Všetci riaditelia odborov, vedúci útvarov, úsekov, stredísk a zamestnanci, ktorí nie sú poverení stykom s médiami, nemajú právo podávať informácie o činnosti organizácie predstaviteľom médií s výnimkou informácií pre redakciu Hornonitriansky baník. Nedodržanie tohto postupu sa bude pokladať za porušenie pracovných povinností,“ píše sa v dokumente, ktorý takto privileguje jediné médium.

„Hornonitrianske bane si plnia informačnú povinnosť v zmysle platných právnych predpisov,“ povedala hovorkyňa baní Adriana Siváková. „Ak má byť poskytovanie informácií so znalosťou na odbornej úrovni, musia ich prezentovať kompetentní zamestnanci spoločnosti,“ zdôvodnila Siváková náhlu zmenu zásad informovania médií, ktoré platili desať rokov. Podľa nej sa zásady zmenili preto, lebo vo vedení spoločnosti došlo k organizačným zmenám a vznikla funkcia hovorkyne.

Neodpovedala nám však na otázku, aký postih čaká baníka, ak si pustí ústa na „špacír“ a prezradí to, čo by nemal. Nereagovala ani na otázku, či sa médiá od nej dozvedia o prípadných pracovných úrazoch v bani, keď o smrti baníka Petra Schustera (38) a ťažkom úraze jeho kolegu Mariána Baláža (42) informovala až po tom, ako tieto šokujúce skutočnosti priniesol Nový Čas! Neodpovedala ani na otázku, či zmeny spravilo vedenie spoločnosti preto, lebo médiá nie vždy informovali o bani pozitívne.

„Takto sa ľudia nedozvedia nič. Nevedeli by ani o tom, že po novembrovej nehode v bani Nováky, kde zomreli štyria muži, tu boli ďalšie dve nehody. Nám zapchali ústa a sami nič nepovedia,“ povedal jeden z baníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu