Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Alekšinčania: Budeme mať pod zadkami dynamit?

Firma Euro-vat v Alekšinciach Zobraziť galériu (3)
Firma Euro-vat v Alekšinciach

ALEKŠINCE - Viacerí obyvatelia Alekšiniec pri Nitre sú rozhorčení. Hnevá ich, že do jesene má firma Euro-vat vybudovať pri ich príbytkoch nádrže, kde budú uskladňovať chemikálie! Ľudia sa boja výbuchu, ale aj toho, že budú vdychovať rakovinotvorné výpary.

„V sedemnástich nádržiach, ktoré postavia len 5-6 metrov od môjho domu, budú lieh, toluén a benzíny. Výpary z nich nám môžu vážne poškodiť zdravie. To akoby sme mali pod zadkami dynamit!“ hovorí Pavol Bulla (51). Jeho plot susedí s firmou zaoberajúcou sa olejmi, mazadlami a chemickými zmesami.

Ani ďalším Alekšinčanom nie je do smiechu. „Pred tromi rokmi vo firme vypukol požiar a ohrozil okolie, mladej žene s malým dieťaťom sa len v poslednej chvíli pošťastilo pred ohňom ujsť. Nechceme to už zažiť!“ tvrdia Ladislav Kavulak a Anna Čačaná. Konateľ firmy Euro-vat Gregor Kuczera je z postoja ľudí rozčarovaný. Vraj na piatkovom stretnutí s Alekšinčanmi im vysvetlil, že nebezpečenstvo im nehrozí. „Mal som pocit, že väčšina ľudí to pochopila,“ povedal.

Pripustil síce, že pred tromi rokmi tu horelo, ale tentoraz vraj ide o absolútne bezpečný projekt. „Kovové nádrže, podobne ako potrubia, zabudujú do zeme. Budú mať dvojitý plášť, takže hrozba úniku škodlivín do pôdy alebo ovzdušia je vylúčená. Do špičkovej a bezpečnej technológie investujeme 16 miliónov Sk,“ dodal Kuczera s tým, že projekt odobrilo životné prostredie, technickí inšpektori aj hygienici. Na stavebné povolenie ešte len čakajú. Nahnevaní Alekšinčania sú odhodlaní bojovať proti blízkosti nádrží petíciou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu