Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Fico a Gyurcsány hovorili o mostoch a diaľnici

Ferenc Gyurcsány a premiér SR Robert Fico
Ferenc Gyurcsány a premiér SR Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Premiéri Slovenska a Maďarska Robert Fico a Ferenc Gyurcsány sa dnes snažili vylepšiť vzťahy medzi oboma krajinami po výmenách názorov z predchádzajúceho obdobia. Namiesto sporov o účasť SNS v slovenskej vláde či národnostných incidentov sa zamerali na budúcnosť diaľničného spojenia Košice-Miskolc, mosty cez pohraničnú rieku Ipeľ a spoločnú historickú publikáciu.

"Máme veľký záujem na štandardnej spolupráci," povedal po stretnutí Fico. "Musíme sa stretávať preto, aby sme osud našich národov, našich dvoch krajín, posunuli vpred," dodal maďarský premiér.

Fico a Gyurcsány sa stretli po summite premiérov krajín Vyšehradskej štvorky, ktorú okrem ich krajín tvorí aj Poľsko a Česko.

Podľa oboch premiérov by na budúci rok mala komisia historikov z oboch krajín vydať publikáciu, ktorá by priniesla spoločný pohľad na sporné obdobia dejín oboch štátov. Na jeseň tohto roku by sa podľa Fica mala podpísať dohoda o obnove dvoch mostov cez rieku Ipeľ a do konca svojho volebného obdobia by slovenská vláda chcela dokončiť diaľničné spojenie z Košíc do Miskolca, ktoré by Slovákom umožnilo využiť maďarský diaľničný systém.

Slovensko a Maďarsko sa ochladli po nástupe novej Ficovej vlády v júli minulého roku, okrem účasti z nacionalizmu obviňovanej SNS vo vláde bol dôvodom najmä spor o vyšetrovanie údajného útoku na študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú. Kontroverzie vyústili až do toho, že sa maďarský premiér odmietol s Ficom stretnúť počas vlaňajšieho summitu krajín V4.

Fico i Gyurcsány sa dnes priamym odpovediam na otázky týkajúce sa predchádzajúcich sporov skôr vyhýbali. Gyurcsány nepriblížil, či jeho Maďarská socialistická strana podporí prípadný návrat Ficovho Smeru do Strany európskych socialistov, ktorá mu pozastavila členstvo práve pre koalíciu so SNS. Vyhlásil, že jeho strana sa rozhodne až na jeseň, keď budú socialisti o Smere rokovať.

Maďarský premiér sa tiež opatrne vyjadril k niektorým vyhláseniam šéfa SNS Jána Slotu, ktorý v minulosti nešetril výpadmi proti Budapešti. Vyhlásil, že takéto výroky mu prekážajú, bez ohľadu na to, či sa objavujú u slovenských alebo maďarských politikov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu