Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zožerú lykožrúty Tatry?

Státisíce chrobákov napadli vzácne limby Zobraziť galériu (4)
Státisíce chrobákov napadli vzácne limby

TATRANSKÁ LOMNICA - Lesy v Tatrách si nevydýchnu. Po ničivých veterných kalamitách a lesných požiaroch im teraz nedajú pokoj chrobáky, ktoré ich napádajú zvnútra. Lykožrúty sa nedávno pustili do vzácnej limby a podľa pracovníkov TANAP-u hrozí, že napadnú aj kosodrevinu, ktorá rastie vo vyšších polohách.

Uhynutie vzácnych límb spozorovali odborníci už na jar v okolí obce Vyšné Hágy. V týchto dňoch museli dokonca zoťať a asanovať (ničiť škodlivé organizmy v lese) krásnu 9 metrov vysokú vzácnu limbu, ktorá rástla priamo pod oknami výskumnej stanice a Múzea Štátnych lesov v Tatranskej Lomnici. „V jej vetvách sme napočítali 484-tisíc dospelých jedincov škodcu lykožrúta lesklého. Ak by sa rozmnožovali ďalej, bolo by ich takmer jeden a pol milióna. A napádali by ďalšie dreviny,“ vysvetľuje Ján Ferenčík z TANAP-u.

Dokopy je len v tejto oblasti napadnutých desať borovíc límb. Zabrániť jarnému rojeniu lykožrútovi smrečinovému, ktorý sa na napadnutej limbe tiež našiel a ktorý je pre ňu najnebezpečnejší, nepomáhajú ani feromónové lapače. „Vzhľadom na tohtoročnú skorú jar a teplé počasie v Tatrách vzápätí vystriedalo jarné rojenie lykožrútov letné a podľa výskumníkov hrozí výskyt tretej generácie populácie. Vzniká tak hrozba, že lykožrúty napadnú aj kosodrevinu vo výške 1 300 m n. m., ktorá je v tesnej blízkosti borovíc límb,“ dodáva Ferenčík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu