Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smer sa ho zbavil, teraz šéfuje úradu, ktorý kontroluje šikanu: Týral Fico podriadeného?

Robert Fico a jeho niekdajší poslanec parlamentu Anton Martvoň. Zobraziť galériu (3)
Robert Fico a jeho niekdajší poslanec parlamentu Anton Martvoň. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Občas sa stane, že život prináša kuriózne situácie. To sa prihodilo aj bývalému poslancovi parlamentu a smerákovi Antonovi Martvoňovi. Topky požiadali inštitút, na ktorého čele správnej rady pôsobí, aby posúdil kontroverzný telefonát šéfa strany a predsedu vlády Roberta Fica. Aký je verdikt?

Premiér Fico na svojom Facebooku zverejnil telefonát riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poistovne (VšZP). A nebol to hocijaký telefonát. Miroslavovi Kočanovi pred celým Slovenskom vynadal a ponižil ho. "Zvozil" ho za to, že ozdravný plán poisťovne mal zaťažit vrecká daňových poplatníkov. "Nerozumiem, kde na tie hodvadiny chodíte," vyčítal Fico Kočanovi.

Video okamžite zaujalo verejnosť a dostalo sa na predné stránky médií. Čo však premiér možno nečakal je, že jeho správanie vyvolalo podozrenie z kyberšikany či mobbingu. Objavili sa totiž reakcie odborníkov podľa ktorých Ficov telefonát smeruje k vyššie spomínaným negatívnym javom správania sa nadriadeného a podriadeného.

Ficov telefonát šéfovi poisťovne

Obrátili sme sa na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), aby preverili Ficov telefonát riaditeľovi poisťovne. Toto stredisko plní úlohy v oblasti ľudských práv a základných slobôd. Aká je ich reakcia na predsedu vlády? "Podľa zistení a vedomostí Strediska v predmetnom rozhovore nedošlo k porušeniu ľudských práv a v rámci vyššie uvedeného mandátu nemožno takýto rozhovor subsumovať ani pod konkrétne zákonné ustanovenie zakladajúceho dokumentu Strediska," zareagoval pre Topky mediálny tím SNSĽP.

Zaujímavosťou je, že šéfom správnej rady je dlhé roky bývalý poslanec parlamentu a smerák Anton Martvoň. Ten nekandidoval do parlamentu po tom, čo ho malo vedenie strany vyhodiť za donášanie na kolegu Andreja Kolesíka.

Martvoň v parlamente (vľavo)
Zobraziť galériu (3)
Martvoň v parlamente (vľavo)  (Zdroj: SITA)

Za kyberšikanu ani za mobbing to stredisko nepovažuje a nebude sa ním ani zaoberať. "Keďže išlo o jednorazový rozhovor, chýbajú v ňom všetky esenciálne prvky mobbingu ako systematickosť, dlhodobosť, vysoká frekvencia opakovania a nepretržitosť, preto nie je možné považovať tento telefonát za mobbing a Stredisko sa ním ex offo nebude zaoberať na základe spomínanej nepríslušnosti k predmetnej veci," tvrdí stredisko ľudských práv.

Viac o téme: TelefonátRobert FicoMiroslav KočanSNSĽP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu