Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brutálne rady nemeckého lekára spred 100 rokov: Správa v novinách Slovákov šokovala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Berlínsky doktor Vaerting ženy pred sto rokmi varoval, aby sa príliš skoro nevydávali. Tvrdil, že priskorým vstupom do manželstva môžu dievčatá ukrátiť svoje potomstvo. Názory nemeckého lekára boli vzhľadom na začiatok 20. storočia predbehli dobu.

Doktor Vaerting tvrdil, že prílišná mladosť matiek spôsobuje u potomstva ochabnutie telesných síl a zníženie duševných schopností. „Čím sú mladšie matky, tým je väčší počet nezdarených pôrodov a úmrtnosť nemluvniat. Najlepší vek na vydaj dľa doktora Vaertiga je 24. - 25. rok. Ak sa vydá dievča príliš skoro, znamená to preň, že príliš rýchlo starne,“ tlmočili slová lekára Slovenské ľudové noviny 9. marca 1917.

Takto písali pred sto rokmi noviny o bozku: Kňaz bozkal nielen mladuchu, ale i všetky družice

A to nebolo všetko. Pokrokový lekár ženám dokonca radil, aby sa nebáli vziať si za manžela mladšieho muža. Tvrdil, že starší vek matky má pozitívny vek na duševné schopnosti dieťaťa. Mala to dokazovať skúsenosť, že „veľké percento vynikajúcich ľudí pochádza z manželstva, v ktorom boli matky staršie než otcovia,“ písali noviny pred sto rokmi.

Brutálne rady nemeckého lekára
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Viac o téme: SobášVydajStoročné noviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu