Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V bani v Novákoch zomrel zamestnanec (†43): Zdravotníci mu už nedokázali pomôcť

Baňa v Novákoch
Baňa v Novákoch (Zdroj: TASR - Alexandra Moštková)

NOVÁKY - V bani v Novákoch zomrel v stredu 8. marca 43-ročný muž. Zamestnancovi Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) prišlo náhle nevoľno pri vystupovaní z banskej závesnej lokomotívy, privolaní zdravotníci mu však už nedokázali pomôcť. Potvrdila to dnes tlačová hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

Náhlu nevoľnosť zamestnanca, ktorý nerobil na produktívnom pracovisku, ale bol vodičom banskej závesnej lokomotívy, nahlásil na dispečing 8. marca tesne pred poludním revírnik. "Mužovi bola okamžite poskytnutá prvá pomoc. Do bane ihneď sfáral lekár. V resuscitácii pokračovala na povrchu rýchla zdravotná služba, žiaľ, lekár konštatoval úmrtie," opísala Siváková.   

Ako ďalej ozrejmila, mimoriadnu udalosť nahlásili HBP na obvodný banský úrad. "Náhle úmrtie na pracovisku vyšetruje odborná komisia vedená autorizovaným bezpečnostným technikom," konkretizovala. "Je nám nesmierne ľúto tejto udalosti a všetkým pozostalým chceme vysloviť úprimnú sústrasť," povedala tlačová hovorkyňa HBP. 

Oblasť bezpečnosti práce patrí podľa jej ďalších slov medzi základné priority spoločnosti a trvalo je jej venovaná vysoká pozornosť. "Sústavným pôsobením na bezpečnostné povedomie zamestnancov sa podarilo udržať vysokú úroveň bezpečnosti práce na našich pracoviskách. Dosiahli sme výrazné zníženie počtu pracovných úrazov a v roku 2016 sme v tejto súvislosti zaznamenali najlepšie výsledky v histórii spoločnosti," doplnila.

Na pracoviskách v podzemí, ako vysvetlila Siváková, neustále prebiehajú kontroly dodržiavania prevádzkovej dokumentácie a základných zásad bezpečnej práce. "Spolu s dôsledným vyšetrovaním príčin pracovných úrazov prijímame opatrenia na ich predchádzanie a ďalšie znižovanie pracovnej úrazovosti," dodala. O udalosti v Bani Nováky ako prvá informovala vo svojom spravodajstve vo štvrtok (9.3.) TV Markíza. 

Viac o téme: BaňaúmrtieNováky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu