Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Biskupi varujú Slovensko pred katastrofou: Ak sa toto nezmení, bude zle!

Dôchodcov je stále viac. Hrozí, že na ich dôchodky nebude mať kto robiť.
Dôchodcov je stále viac. Hrozí, že na ich dôchodky nebude mať kto robiť. (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

ČIČMANY - Demografická situácia na Slovensku sa zhoršuje. V rámci verejných politík by sa preto podpora rodiny mala stať prierezovou témou a mala by sa premietnuť do všetkých relevantných legislatívnych nástrojov a národných stratégií. Vyzývajú k tomu slovenskí katolícki biskupi, ktorí sa stretli na plenárnom zasadnutí Konferencie biskupov Slovenska (KBS) v Čičmanoch (6. a 7. marca).

Slovensko podľa biskupov potrebuje národný demografický plán. "Vyzývame všetkých verejných predstaviteľov a odborníkov, aby v rámci svojich možností iniciovali, podporili, prijali a posilnili legislatívu v prospech rodín," uvádzajú biskupi.

Tí pripomínajú, že počet narodených sa dramaticky znížil a  Slovensko bude v budúcnosti čeliť vážnym spoločenským a ekonomickým problémom. "Výpadok produktívnej časti populácie zníži potenciál pre ekonomickú aktivitu a zamestnanosť, pričom zvyšujúci sa počet dôchodcov spôsobí neprimeraný nárast dôchodkového zaťaženia a nákladov na zdravotnú starostlivosť, ktorá je už dnes nedostačujúca," dodávajú. Skúsenosti iných krajín podľa nich varujú, že disproporčná štruktúra obyvateľstva v neprospech mladých ľudí môže viesť k spoločenským konfliktom a k následnému uchyľovaniu sa k prostriedkom, ktoré sú v rozpore s ľudskou dôstojnosťou.

"Katolícka cirkev vždy učila, že funkčná rodina je základnou bunkou spoločnosti. Našou nádejou sú rodiny, ktoré aj za cenu veľkých obiet slúžia životu. Rodina tvorená otcom, matkou a deťmi má nezastupiteľnú úlohu pri plnení funkcie zabezpečenia zdravého rastu spoločnosti a zároveň plní dôležité úlohy v sociálnej oblasti," dodali katolícki biskupi. V rámci plenárneho zasadnutia biskupi odsúhlasili aj zmenu na poste generálneho riaditeľa Slovenskej katolíckej charity. Radovana Gumuláka na tejto pozícii vystrieda od 1. júla Erich Hulman.

Viac o téme: KBSDemografia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu