Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prokuratúra požiadala o odtajnenie spisu najväčšej tragédie v novodobých dejinách Slovenska

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Odtajnenie resp. zrušenie utajenia spisu k nehode vojenského lietadla AN – 24 z januára 2006 je významné z hľadiska rozptýlenia akýchkoľvek pochybností o správnosti, úplnosti a zákonnosti objasnenia leteckej nehody príslušnými štátnymi orgánmi, myslí si to generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Napísal to aj v liste ministrovi obrany Petrovi Gajdošovi.

Ten sa totiž na neho obrátil so žiadosťou o poskytnutie doplňujúceho stanoviska Generálnej prokuratúry SR. Čižnár  už v januári Gajdošovi napísal, že „v súvislosti s návrhom na odtajnenie utajovanej časti vyšetrovacieho spisu Vám odporúčam ako pôvodcovi utajenia zvážiť dôvodnosť ďalšej potreby ochrany informácie v určenom stupni utajenia a zrušenie stupňa utajenia - vyhradené." Informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Dodala, že komunikácia medzi generálnym prokurátorom a ministrom obrany bude ďalej pokračovať.

Hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková vysvetlila, že rezort požiadal generálnu prokuratúru o jednoznačné zaujatie stanoviska k prípadnému odtajneniu časti vyšetrovacieho spisu, týkajúceho sa nehody vojenského lietadla, ku ktorej došlo v Hejciach v roku 2006. „Na základe stanoviska generálnej prokuratúry ministerstvo obrany preskúma dôvodnosť ďalšieho utajenia vyšetrovacej správy z pohľadu, či je v záujme Slovenskej republiky predmetné informácie ďalej utajovať a následne rozhodne o ponechaní, zrušení, prípadne o zmene stupňa utajenia správy o vyšetrení," uviedla Capáková. Predajňová v tejto súvislosti zdôraznila, že z osobného listu ministra obrany nevyplývajú dôvody, pre ktoré má trvať utajenie tejto písomnosti. Generálny prokurátor pripomenul, že minister obrany  má výlučnú právomoc ako pôvodca utajovanej skutočnosti rozhodnúť o trvaní utajenia uvedenej písomnosti.

Čižnár požiadal ministra obrany o odtajnenie spisu v prípade nehody pri Hejciach už v januárovom liste. Podľa názoru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky už vzhľadom na odstup času netreba ďalšie utajenie správy o vyšetrení leteckej nehody, napísal. V liste ministrovi Gajdošovi pripomenul a vysvetlil, že po opakovanom preskúmaní dospeli k záveru, že rozhodnutie vo veci bolo vydané v súlade so zákonom, a preto nevidí dôvod, aby neboli príslušné časti spisu odtajnené, čím by sa predišlo rôznym špekuláciám a spochybňovaniu vydaného rozhodnutia. Námietky Ivana Katrinca, na základe ktorého podnetu sa spis v minulom roku preskúmaval, boli vyhodnotené ako nedôvodné a nevychádzali zo znalosti obsahu celého vyšetrovacieho spisu, pripomenul generálny prokurátor.

Vojenský špeciál AN-24 havaroval 19. januára 2006 po náraze do kopca pri severomaďarskej obci Hejce. Na palube bolo 43 ľudí vracajúcich sa z misie KFOR z Kosova. Prežil jeden vojak Martin Farkaš. Išlo o najväčšiu tragédiu v histórii slovenského letectva. Vyšetrovanie sa pred rokmi uzavrelo s tým, že hlavnou príčinou havárie bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla. Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube a nedodržala bezpečnú výšku lietadla nad terénom. Analýza podľa oficiálne zverejnených informácií nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená.

Viac o téme: HaváriaLietadloSpisAN-24
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu