Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľovačky a odmeny za krach zdravotníctva: Štátna poisťovňa v strate 200 miliónov, kto to zaplatí

Zľava hore v smere hodinových ručičiek: Paška, Pažinková, Forai a Vaďura. Zobraziť galériu (8)
Zľava hore v smere hodinových ručičiek: Paška, Pažinková, Forai a Vaďura. (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Po nás potopa? Boli chobotnicami v zdravotníctve, ktoré teraz krachuje. Najnovšie sa topí v dlhoch Všeobecná zdravotná poisťovňa, na ktorej čele dlhé roky stáli ľudia so smeráckym pozadím. Po odchode zo zdravotníctva si dnes užívajú benefity a pohodlný život. Dnes je isté, že Slováci budú musieť obrovské dlhy štátnej poisťovne zaplatiť.

Mali politické krytie Smeru, ktorí ich do funkcií nominoval. Ich škandály v zdravotníctve boli také veľké, že zamávali preferenciami strany. "Mali politické krytie aj väzby na správnych ľudí. Kontrolovali najdôležitejšie finančné toky v zdravotníctve aj to, kto aký post bude zastávať. Svojimi rozhodnutiami určovali, kto bude v zdravotníctve podnikať a kto skrachuje," informuje denník Sme o pozadí ľudí, ktorí stoja za stavom slovenského zdravotníctva.

Rekordný dlh

Zdravotníctvo sa najnovšie skloňuje v súvislosti s medializovaným dlhom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorý len za posledný rok dosiahol rekordnú stratu 200 miliónov eur. Kvôli situácii v poisťovni sa špekuluje o konci nominanta ministra zdravotníctva.

Tomáš Drucker má kvôli dlhom hlavu v smútku. Dokonca sa špekuluje aj o jeho konci
Zobraziť galériu (8)
Tomáš Drucker má kvôli dlhom hlavu v smútku. Dokonca sa špekuluje aj o jeho konci  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

V súčasnoti VšZP vedie Miroslav Kočan, predním ju viedli Marcel Forai, blízky Pavlovi Paškovi zo Smeru a Miroslav Vaďura. Bývalí členovia vedenia štátnej poisťovne jej majú podľa denníka vrátiť 15-tisíc eur. Oni tak neurobili a teraz ich žaluje.

Operuje s miliardami

VšzP ročne narába s 2,960 miliardou eur. Tento objem sa navyšoval v posledných rokoch pomerne rýchlo. V roku 2008 poisťovňa narábala s 2 miliardami eur. Za 7 rokov sa objem prostriedkov teda zvýšil o takmer 50 percent.

Poľovačky a odmeny za
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: finstat)

Kto ťahal za nitky v slovenskom zdravotníctve

Marcel Forai

Marcel Forai
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Bývalý šéf VšZP je kontroverzná postava. "preslávil" sa kauzou, kedy VšZP (viedol ju 3 roky) uzavierala zmluvy s jeho tetou Ankou. Celkovo sedem firiem, v ktorých pôsobila Anna Sučková a s ktorými VšZP uzatvárala zmluvné vzťahy počas pôsobenia Marcela Foraia. Ide o spoločnosti Bravia, Brilance, Medical Cassovia, Medical Partners, Medimas, SPV40 a Welix. V minimálne jednom prípade má zmluvný vzťah pokračovať ďalej. Celkovo zmluvy mali byť v hodnote 14 miliónov eur.

Na zmluvy medzu VšZP a spomínanými firmami si posvietil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ten prešetroval desiatky zmlúv, medzi nimi aj tieto.

Poľovník

Je známe o ňom, že je poľovník. Poľovníci z obce Silická Jablonica pri Rožňave podľa televízie JOJ nakrútili dvoch poľovníkov ako nakladajú jeleňa do auta. Jeden z nich mal byť aj Marcel Forai. Kvôli tomu čelil podozreniu, že pytlačil v čase, keď poľovníci nemali nárok strieľať jelene.

Pavol Paška

Paška je považovaný za šedú eminenciu v slovenskom zdravotníctve. Musel odísť z funkcie predsedu parlamentu kvôli kauze piešťanského CT-čka, aj keď si sám pochybenie nepripúšťal. Preukázalo sa, že firma, ktorá mala kupovať piešťanské CT-čko za predraženú sumu, bola bývalá firma práve Pavla Pašku. Paška sa nedávno objavil na snemoch Smeru, ale v politickej funkcii už zrejme nemá budúcnosť.

Pavol Paška je ako politik už odpísaný
Zobraziť galériu (8)
Pavol Paška je ako politik už odpísaný  (Zdroj: SITA)

Nové bývanie

Novopostavená vila v košickej časti Kavečany má patriť bývalému predsedovi parlamentu a podpredsedovi Smeru Pavlovi Paškovi (58). Podľa katastra nehnuteľností je vlastníkom domu košická firma Komed, za ktorou stojí práve Paška. Spolu s ním vlastní aj priľahlé pozemky. Zastavaná plocha má takmer 300 metrov štvorcových. Ďalších 1 500 metrov štvorcových majú pozemky patriace nehnuteľnosti.

Poľovačky a odmeny za
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Miroslav Vaďura - aktualizované 9.3 2017

Poľovačky a odmeny za
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Keď sa na miesto riaditeľa VšZP dostal Miroslav Vaďura, očakávalo sa, že nebude mať na krku škandály ako Forai. Opak bol však pravdou. Ako riaditeľ bratislavskej nemocnice čelil kauze predaja štátnych pozemkov za zlomok ich skutočnej ceny. Zmluva o predaji pozemkov bola nakoniec zrušená a následná kontrola MZ SR nenašla pochybenia. Podľa záverov komisie konala Univerzitná nemocnica Bratislava v súlade so zákonom o správe majetku štátu. Už v  júli 2010, ešte pred  vykonaním kontroly, sa obe strany dohodli na odstúpení od zmluvy.

Monika Pažinková

Monika Pažinková
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR / Miroslav Košíner)

Pažinková viedla Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) od júla 2012. Skončila po nástupe nového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Podľa medializovaných informácií má v Košiciach pozemky a nehnuteľnosti v hodnote stoviek tisíc eur. Od roku 2010 figurovala vo firme Wesper, kde podpisovala zmluvy aj s exriaditeľom VšZP Marcelom Foraiom. Na svoje miesto kontrolórky sa dostala počas ministrovania Zuzany Zvolenskej v čase prvej Ficovej vlády. Mala kontrolovať Foraiove zmluvy, ale na povrch vyplávalo, že Pažinkovej a Sučkovej rodiny spolu podnikali.

Veľký ozdravný plán

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) chce šetriť na liekoch, zdravotníckych pomôckach aj preplácaní zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z jej ozdravného plánu, ktorý dnes zverejnil inštitút INEKO. Vlastnými úspornými opatreniami plánuje ušetriť vyše 115 miliónov eur, najviac v oblasti nákupu zdravotnej starostlivosti. Oproti minulému roku má znížiť nárast nákladov na zdravotnú starostlivosť o tri percentá.

Obrovská strata, ktorú zaplatia Slováci

Najväčšia poisťovňa na trhu musela ozdravný plán vypracovať pre rekordnú minuloročnú stratu, ktorá má dosiahnuť okolo 200 miliónov eur. Okrem vlastných úsporných opatrení počíta aj s dofinancovaním od štátu vo výške 150 miliónov eur. Peniaze má dostať cez zvýšenú platbu za poistencov štátu, koľko, zatiaľ nie je jasné. Ak by časť takto získaných peňazí nestačila, VšZP avizovala rokovania o úverovom rámci s komerčnými bankami. Ak ozdravný plán štátna poisťovňa dodrží, do plusu by sa mala dostať v roku 2019.

Viac o téme: ZdravotníctvoPoisťovňaSmerVšZPTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu