Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápež rozhodol, Slovensko bude mať ďalšieho svätca: Titusa Zemana na FOTO kruto mučili

Titus Zeman Zobraziť galériu (5)
Titus Zeman (Zdroj: http://tituszeman.sk)

BRATISLAVA - Slovensko bude mať nového blahoslaveného. Svätý Otec František prijal dnes dopoludnia na osobnej audiencii prefekta Kongregácie pre kauzy svätých kardinála Angela Amata a schválil dekrét o mučeníctve Božieho služobníka Titusa Zemana, saleziána kňaza, ktorý sa narodil vo Vajnoroch 4. januára 1915 a tam aj zomrel na následky mučenia a väzenia 8. januára 1969.

Agentúru SITA o tom informoval hovorca saleziánov Rastislav Hamráček. Tento dekrét podľa neho umožňuje, aby bol salezián kňaz Titus Zeman vyhlásený za blahoslaveného. Pre Slovensko to znamená, že bude mať ďalšieho svätca, prvého rímskokatolíckeho kňaza, mučeníka z čias totalitného komunistického režimu.

Slovenského kňaza mučili, hlavu mu ponárali do vedra s výkalmi!

„Je to pre nás všetkých obrovský dar, že bude vyzdvihnutý na slávu oltára spolubrat, ktorý vyšiel spomedzi nás, obetoval svoj život, aby sprevádzal mladých bratov v ich povolaní. Súčasne reprezentuje množstvo ďalších veriacich v našej krajine, ktorí pre svoju vieru a z lásky k dušiam boli ochotní podstúpiť mnohé riziká a obety v dobe komunizmu. Pre nás bude inšpiráciou ako čeliť výzvam v našej dobe, ako svedčiť o Kristovi až do krajnosti a pomáhať mladým dôjsť k pravej slobode. Ďakujeme Pánovi, že nás cez rozhodnutie Svätého Otca takto obdarúva,“ vyjadril svoje stanovisko k udalosti provinciál slovenských saleziánov Jozef Ižold.

Pápež rozhodol, Slovensko bude
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: tituszeman.sk)

Salezián kňaz Titus Zeman sa narodil v Bratislave-Vajnoroch 4. januára 1915. Ako 25-ročný sa stal saleziánskym kňazom a pôsobil ako kaplán, školský radca a profesor chémie. Po tom, ako komunistický režim 13. apríla 1950 zrušil mužské kláštory, Zeman zorganizoval a viedol tri ilegálne prechody do Talianska. Pri nich sprevádzal najmä mladých saleziánov bohoslovcov, aby tam mohli doštudovať a stať sa kňazmi. Tretí prechod 9. apríla 1951 sa pre rozvodnenú rieku Moravu nevydaril. Zeman aj ďalší účastníci výpravy boli zatknutí a následne vypočúvaní. Titus bol pri výsluchoch kruto mučený a napokon odsúdený na 25 rokov väzenia. Po 13 rokoch väzenia ho v roku 1964 podmienečne prepustili. O päť rokov na následky mučenia a väznenia zomrel v Bratislave, 8. januára 1969. Už pri jeho pohrebe sa hovorilo o ňom ako o mučeníkovi. Jeho život a mučeníctvo bolo preskúmané počas diecéznej fázy procesu jeho blahorečenia v Bratislave v rokoch 2010 až 2012, následne všetky materiály putovali do Vatikánu, kde sa teraz ukončila aj rímska fáza procesu blahorečenia. V roku 1991 ho rehabilitačný proces vyhlásil definitívne za nevinného.

Pápež rozhodol, Slovensko bude
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: tituszeman.sk)

Saleziáni dona Bosca sú rehoľa v Katolíckej cirkvi, pokračovatelia diela, ktoré založil turínsky kňaz svätý Ján Bosco (1815 – 1888). Venoval sa predovšetkým výchove chudobnej mládeže a založil k tomu aj viaceré združenia a dve rehole. Saleziáni sú na Slovensku prítomní od roku 1924, pôsobia v 19 mestách Slovenska, majú tiež dve komunity v Rusku a jednu v Azerbajdžane, a na východnom Slovensku sa dlhodobo venujú aj práci s Rómami v Bardejove – Poštárke a na sídlisku Luník IX v Košiciach.

Pápež rozhodol, Slovensko bude
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: tituszeman.sk)

Viac o téme: Pápež FrantišekTitus Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu