Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kritická situácia na východe Slovenska: Rieka Roňava zaplavila polia, platí výstraha 3. stupňa!

Rieka Roňava Zobraziť galériu (2)
Rieka Roňava (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

TREBIŠOV – Na riečke Roňava pri Michaľanoch, okres Trebišov, sa vytvorili ľadové kryhy hrádzu a spôsobili vzdutie hladiny, ktorá podľa internetovej stránky SHMÚ dnes ráno piatej dosiahla úroveň 270 cm, čo je tretí stupeň povodňovej aktivity. Hladiny do trištvrte na deväť vystúpila na 293 cm. Ako dnes uviedol starosta Michalian Daniel Ceran, obydlia obyvateľov zatiaľ nie sú ohrozené.

„Situáciu je pod kontrolou a voda doposiaľ nezatopila pivnice domov. Vodohospodári odstraňujú ľadové kryhy, ktoré bránia prietoku,“ povedal Ceran. Doložil, že aj obec robí nutné protipovodňové opatrenia. "V obci zatiaľ nedošlo k vyliatiu vody, v extraviláne sú zaplavené polia," uviedol Ceran. Situáciu rieši obec v spolupráci so správou povodia.

Rieka Roňava
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výšku hladiny zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity dosiahla rieka v stanici Michaľany dnes o 5.00 h. Podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) stúpla hladina od polnoci do 8.00 h o 230 centimetrov. 

Pre oblasť Trebišova - Roňavy vydal dnes SHMÚ tretí stupeň výstrahy pred ľadovou povodňou a povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa. Košický krajský hovorca Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Tomáš Berzetei ráno uviedol, že v súvislosti s hrozbou povodní dnes hasiči zatiaľ nemuseli na území kraja zasahovať.

Viac o téme: Povodňová aktivitaMichaľanyRieka RoňavaTrebišova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu