Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko schytalo hroznú kritiku: Za všetko môže diskriminácia Rómov aj vyjadrenia Fica

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Organizácia Amnesty International (AI) zverejnila dnes výročnú správu o porušovaní ľudských práv vo svete. Slovensko v nej kritizovala najmä za pokračujúcu diskrimináciu Rómov, avšak spomenula aj podľa nej protiimigračné vyjadrenia premiéra Roberta Fica.

Podľa autorov správy Slovenská republika urobila len malý pokrok v oblasti zabezpečenia práva rómskych detí na vzdelanie. Napriek určitému zlepšeniu legislatívneho rámca majú rómski žiaci stále príliš vysoké zastúpenie v špeciálnych školách, triedach pre deti s mentálnym postihnutím alebo v etnicky segregovaných školách a triedach. Neexistujú pritom dôkazy o tom, že by vláda SR v tomto smere prijímala nejaké efektívne opatrenia na riešenie tejto situácie, píše sa v správe.

Amnesty tiež vyjadruje znepokojenie nad tým, že na Slovensku naďalej absentuje efektívne vyšetrovanie prípadov neprimeraného použitia sily voči Rómom, alebo sa riešenie týchto káuz veľmi preťahuje. V tejto súvislosti AI poukazuje na potrebu zavedenia plne nezávislého a transparentného mechanizmu na kontrolu práce polície. 

V kapitole o Slovensku sa spomínajú aj novozavedené protiteroristické opatrenia, ktoré začali platiť v januári tohto roku. AI si konkrétne všíma to, že osoby podozrivé z terorizmu budú môcť byť po novom zadržiavané až 96 hodín bez vznesenia obvinení. 

Správa zaznamenáva aj o to, že Slovensko, ktoré ako predsednícka krajina EÚ presadzovalo myšlienku udržateľnej migrácie, odmieta povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov z iných členských krajín EÚ. Namiesto toho vyjadrilo ochotu prijať na dobrovoľnej báze 100 utečencov z Grécka a Talianska.

V časti venovanej diskriminácii Amnesty píše o prípade bratislavského penziónu, ktorý "z bezpečnostných dôvodov" odmietol ubytovať trojicu študentov z Turecka. V rovnakej podkapitole sa spomína aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý podľa AI "verejne spája moslimov a utečencov s terorizmom a používa protiimigračnú rétoriku". Amnesty si všíma aj vlaňajšie opakované pochody Ľudovej strany Naše Slovensko zamerané proti prisťahovalcom. 

Lepšie nepochodilo ani Maďarsko: V oblasti ľudských práv zaostáva v regióne najviac

Maďarsko sa v správe o porušovaní ľudských práv vo svete, ktorú dnes zverejnila organizácia Amnesty International (AI), spomína viac než v minulých rokoch. Podľa agentúry MTI na to dnes upozornila v Budapešti riaditeľka AI Maďarsko Júlia Ivánová, podľa ktorej výkon Maďarska v oblasti ľudských práv je trpkým sklamaním - je jedným z najslabších v európskom regióne.

"Najzávažnejšie výhrady AI voči Maďarsku sa týkajú utečencov a žiadateľov o azyl. Maďarsko už roky robí všetko pre to, aby tí, čo utekajú pred vojnami a prenasledovaním, nedostali žiadnu ochranu," povedala Ivánová. Ďalším problémom v Maďarsku je podľa jej slov zavedenie sporného štatútu protiteroristickej hrozby, tlak vlády vyvíjaný na občianske organizácie, situácia slobody tlače a názoru, diskriminácia Rómov a porušovanie práv utečencov či migrantov.

Amnesty v správe viackrát spomenula prípad Sýrčana žijúceho na Cypre, ktorého súd v Segedíne v prvostupňovom konaní 30. novembra 2016 uznal za vinného z teroristického činu a uložil mu desaťročný trest odňatia slobody. Obžalovaný ako účastník masových nepokojov pri hraničných zábranách ilegálne prekročil štátnu hranicu a spáchal násilný trestný čin namierený proti policajtom, čo je v zmysle platných maďarských právnych noriem teroristickým aktom.

Podľa AI tento súdny proces svedčí o mylnom aplikovaní skutku teroristického činu, ako aj o snahe maďarskej vlády spájať teroristov so žiadateľmi o azyl. K tejto situácii prispela aj novela maďarskej ústavy, ktorá zaviedla nejasný a demokratickými prostriedkami ťažko kontrolovateľný štatút teroristickej hrozby. Správa organizácie Amnesty International zdôrazňuje, že Maďarsko aj naďalej obmedzuje vstup utečencov a žiadateľov o azyl na svoje územie, pričom tisíce ľudí trestne stíha za ilegálne prekročenie hraničných zábran.

AI zaradila maďarského premiéra Viktora Orbána medzi lídrov šíriacich "jedovatú agendu", ktorá z ľudských bytostí robí "lovecké psy a obetných baránkov" a dehumanizuje celé skupiny ľudí. Ďalšími takými politikmi sú podľa Amnesty americký prezident Donald Trump, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či filipínsky prezident Rodrigo Duterte. 

Amnesty International (AI) je jednou z organizácií, ktoré stoja na strane migrantov, sú financované americkým finančníkom Georgeom Sorosom a už viackrát zaútočili na maďarskú prisťahovaleckú politiku. V reakcii na dnes zverejnenú správu AI to dnes v Budapešti povedal komunikačný riaditeľ maďarskej vládnej strany Fidesz Balázs Hidvéghi.

Viac o téme: KritikaMigrantRómOrganizácia Amnesty International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu