Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parížske močiare: Opäť sa stráca voda!

„Na tomto mieste by mala byť ešte voda. Je jej však čoraz menej,“ hovorí Matej Medveď.
„Na tomto mieste by mala byť ešte voda. Je jej však čoraz menej,“ hovorí Matej Medveď. (Zdroj: Nový Čas)

GBELCE - Ochranári dvíhajú varovný prst! Zo vzácnych Parížskych močiarov v Gbelciach v okrese Nové Zámky, ktoré sú národnou prírodnou rezerváciou, sa opäť stráca voda. V ohrození sú životy niekoľkých tisícok živočíchov!

Opakuje sa situácia z vlaňajška, keď močiare vyschli takmer úplne. Vtedajšie podozrenia, že vodu niekto úmyselne vypustil manipulovaním so stavidlom na reguláciu toku, sa nepotvrdilo, ale odborníci sa nazdávajú, že vyparovanie vody spôsobuje globálne otepľovanie a rozrastajúca sa trstina v močiaroch. Tá vraj pohlcuje čoraz viac vody. Ochranári Jozef a Matej Medveďovci z Gbeliec sú nešťastní: „Za posledný týždeň ubudlo asi 5 centimetrov vody. Keď kompetentné orgány nezačnú problém okamžite riešiť a nezačne sa vypúšťať voda z okolitých rybníkov a nádrží v okolí, aby zachránila naše močiare, hrozí naozajstná ekologická katastrofa!“ vyhlasujú.

Vlani v lete tu po vyschnutí močiarov uhynulo asi 70 percent slimákov a iných ulitníkov a ochranári sa boja, že situácia sa zopakuje aj teraz. V močiaroch po náročnom lete do teplých krajín načerpáva energiu každý rok asi 500-tisíc lastovičiek. „Vlani odleteli podvyživené. Ubúdanie vody ohrozuje celý potravinový reťazec v prírode,“ dodávajú Medveďovci. V nebezpečenstve sú aj korytnačky, vydry, asi 500 druhov chrobákov a viac ako 170 druhov vtákov. Svätopluk Čepelák z Krajského úradu životného prostredia v Nitre o probléme vie a vyhlásil, že ho treba radikálne riešiť. „Je nutné vypracovať program záchrany močiarov a získať peniaze z európskych fondov,“ dodal. Asi o týždeň chce do Gbeliec zvolať tím odborníkov, aby problém na mieste jasne posúdili a začali ho riešiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu