Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nezabudnite na detskú sedačku!

Autosedačka musí byť v každom vozidle, ktoré je zabezpečené pásmi.
Autosedačka musí byť v každom vozidle, ktoré je zabezpečené pásmi. (Zdroj: Nový Čas)

SLOVENSKO - Cestujete autobusom aj so svojou ratolesťou a nemáte autosedačku? V tom prípade sa vám ľahko môže stať, že vás do autobusu jednoducho nevpustia!

Hoci už niekoľko dní - od 1. júna - je v platnosti nariadenie vlády o povinnej autosedačke pre deti v motorových vozidlách, mnohí rodičia nemajú celkom jasno v tom, kedy sedačku treba mať, a kedy nie. A zdá sa, že v tom nie sú sami, ani samotný zákon nerieši všetky situácie jednoznačne.

Nariadenie hovorí o tom, že autosedačka musí byť v každom vozidle, ktoré je zabezpečené pásmi. Neplatí to teda pre MHD ani prímestskú dopravu, no týka sa najmodernejších typov diaľkových autobusov, ktoré premávajú medzi slovenskými mestami, napríklad aj na linke Nitra - Bratislava. Pre cestu v týchto autobusoch zákon autosedačku nariaďuje, no nie je jasné, kto ju má zabezpečiť. Prepravca alebo cestujúci?

„Zákon nerieši, koho povinnosťou - či dopravcu, alebo cestujúceho - je zaobstaranie autosedačky. Pravdepodobne to zostane na osobnej alebo telefonickej dohode medzi dopravcom a cestujúcim pri rezervácii lístka,“ potvrdil nám hovorca ministerstva dopravy Marián Jánošík.

„Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne problémy,“ povedali nám v dopravnom stredisku súkromnej spoločnosti Turancar v Nitre. „Myslíme si, že nie je našou povinnosťou zabezpečiť pri preprave autosedačky. Jednoducho nevieme, koľko detí budeme v ten deň prevážať. Doteraz si vždy rodičia autosedačku priniesli,“ dozvedeli sme sa.

Podľa dispečera tejto spoločnosti dopravca môže prepravu dieťaťa bez sedačky odmietnuť, ide totiž o súkromnú spoločnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu