Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Unikátne zábery, ktoré mali byť zmazané: Zlatého slávika za rok 1966 už nemal nikto vidieť

Zlatými slávikmi sa stali Karel Gott a Marta Kubišová
Zlatými slávikmi sa stali Karel Gott a Marta Kubišová (Zdroj: CT)

PRAHA - Marta Kubišová a Karel Gott sa stávajú Zlatými slávikmi. Získavajú pozvanie do Francúzska aj na piaty zjazd Československého zväzu mládeže. Najpopulárnejšou piesňou roka 1966 je podľa časopisu Mladý svet zvolená skladba C'est la vie. Polstoročie stratené zábery z historicky prvého priameho prenosu vyhlasovania Zlatých slávikov, ktoré bývalý režim prikázal zmazať, teraz objavil technik Českej televízie (ČT). Ako informovala jej hovorkyňa, diváci budú mať znovu možnosť si ich pozrieť presne päťdesiat rokov po ich prvom a doposiaľ jedinom uvedení, 18. februára.

Pred zmazaním uchránili tieto unikátne zábery vtedajší zamestnanci Českej televízie. Na jednej strane išlo o hrozbu zo strany sprísňujúceho sa režimu a na druhej strane bola vysoká cena materiálu. Dvojpalcové pásy boli veľmi drahé, a tak sa väčšinou premazávali a nahrávali sa na ne nové záznamy.

Po zmene technológie sa dvojpalce prepisovali na iné nosiče, čím sa stali neprehrateľnými a zároveň sa stratili aj informácie, čo na nich je. Podľa ČT minulý rok technik kúpil od zberateľa starý stroj a s jeho pomocou rozšifroval stratené záznamy. V archíve ich potom vyčistili a zrekonštruovali.

Zo Zlatého slávika za rok 1966 chýba iba začiatok a úplný záver. Diváci si však budú môcť na ČT art opäť užiť pohľad na víťazov ankety Martu Kubišovú a Karla Gotta v plnej kráse. Okrem nich sa objavia v programe aj Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Eva Pilarová či Václav Neckář. Odovzdávanie cien moderoval Darek Vostřel.

Viac o téme: Karel GottMarta KubišováZlatý slávik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu