Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najnovšia správa od meteorológov vás poteší: Od začiatku februára došlo k zásadnému obratu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Zatiaľ čo do konca januára 2017 výška snehovej pokrývky na väčšine územia Slovenska narastala, od začiatku februára došlo k zásadnému obratu. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na západnom Slovensku sneh leží už len vo vyššie položených polohách Malých a Bielych Karpát či Považského Inovca. K rýchlemu ústupu súvislej snehovej pokrývky došlo aj v kotlinách stredného a východného Slovenska a predovšetkým na Východoslovenskej nížine, skonštatoval SHMÚ. Napriek topeniu snehu vodná hodnota snehovej pokrývky zaznamenala od konca januára mierny nárast. Miestami aj o viac ako desať milimetrov.

V Európe zotrváva súvislá snehová pokrývka. Okrem horských oblastí Álp, Pyrenejí, Balkánu a Karpát sa udržiava prevažne vo východnej polovici strednej Európy, v Škandinávii, Rumunsku a Bulharsku, a samozrejme, vo východnej Európe.

Na rozsiahlom území západného Ruska a Sibíri leží v priemere 30 až 50, regionálne aj viac ako 75 centimetrov snehu. V najbližšom týždni možno podľa odborníkov zo SHMÚ rátať s postupným úbytkom súvislej snehovej pokrývky v priestore strednej Európy a Pobaltia. K úbytku dôjde predovšetkým v období po 14. februári.

Viac o téme: SnehPočasieSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu