Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V otázke homosexuálnych partnerstiev je Mikloško skeptický

František Mikloško
František Mikloško

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre ľudské práva, menšiny a postavenie žien dnes podľa návrhu Iniciatívy Inakosť požiadal ministerku práce Vieru Tomanovú o predloženie informácie o možnosti prijatia zákona o životnom partnerstve osôb rovnakého pohlavia. Podpredseda výboru František Mikloško (KDH) je však k reálnosti jeho schválenia v parlamente v tomto volebnom období skeptický. Povedal to pre agentúru SITA.

Výbor v schválenom uznesení, ktoré predložili zástupcovia občianskeho združenia Iniciatíva Inakosť a osvojil si ho predseda výboru László Nagy (SMK), vzal tesnou väčšinou prítomných poslancov na vedomie informáciu Inakosti o projekte „Sme tu - dni inakosti“ a o možnostiach spolupráce pri odstraňovaní diskriminácie gejov a lesieb v spoločnosti a pri realizácii krokov na prijatie zákona o životnom partnerstve dvoch osôb rovnakého pohlavia. Predseda správnej rady Inakosti Július Kolenič pred poslancami pripomenul závery workshopu z otváracej konferencie k Európskemu roku rovnakých príležitostí pod gesciou vicepremiéra Dušana Čaploviča, ktoré znamenali odporúčania otvoriť legislatívny proces zákona o spolužití osôb rovnakého pohlavia. Citoval tiež Programové vyhlásenie vlády i ďalšie dokumenty na základe ktorých by podľa neho malo aj Slovensko prijať takýto zákon.

Poslanci vzali na vedomie uznesenie Európskeho parlamentu o homofóbii, vyzývajúce na ukončenie šírenia negatívnych obrazov homosexuality a požadujúce prijatie zákonov zabezpečujúcich odstránenie diskriminácie párov rovnakého pohlavia. Výbor uložil predsedovi požiadať ministerku práce o predloženie písomnej informácie o možnosti prijatia zákona o životnom partnerstve dvoch osôb rovnakého pohlavia v SR s uvedením postupnosti potrebných krokov a s časovým harmonogramom. Informáciu by mala ministerka predložiť do 30. septembra.

Kolenič pre médiá zhodnotil prijaté uznesenie pre médiá pozitívne a označil to za veľký pokrok. „Boli by sme radi, keby bola táto legislatíva prijatá ešte v tomto volebnom období. Nevidíme problém ani v zložení parlamentu, veď tam má silné zastúpenie sociálnodemokratická strana Smer a HZDS, ktoré ohlásilo smerovanie medzi liberálov,“ povedal Kolenič s tým, že z povahy týchto strán vyplýva, že by mali zákon presadzovať. Zástupcovia Inakosti sa pre médiá vyjadrili, že by privítali aj najmiernejší model zrovnoprávnenia zväzkov homosexuálov, ako príklad uviedli český. Podpredseda výboru František Mikloško (KDH) je k návrhu skeptický. „Viem ako bude hlasovať KDH. Predpokladám, že v tomto volebnom období asi bude parlament skôr zdržanlivý,“ povedal pre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu