Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Ilavskom väzení ochorelo 45 väzňov

Väzni sa mohli nakaziť stravou z tejto väzenskej jedálne alebo bufetu. Zobraziť galériu (2)
Väzni sa mohli nakaziť stravou z tejto väzenskej jedálne alebo bufetu.

ILAVA - Nový Čas získal čitateľský tip priamo spoza väzenských mreží! Z ilavskej basy nám napísal väzeň, ktorý však z bezpečnostných dôvodov odmietol zverejniť svoje číslo. „Mnohí väzni sú izolovaní v celách, chod ústavu je ochromený,“ tvrdil v e-maile z miesta, kde si odpykávajú tresty najťažší zločinci a vrahovia. Podľa neho v base zúri hnačková epidémia a všetko podlieha prísnemu utajeniu.

Epidémiu vo väznici potvrdili vzápätí Novému Času zástupca riaditeľa ústavu Ladislav Paško aj epidemiológovia. „Začiatkom júna bolo v našom ústave zaznamenaných 40 prípadov hnačkového ochorenia spojeného so zvracaním a zvýšenou teplotou. Odsúdení boli po ošetrení ihneď izolovaní a bola nasadená liečba,“ povedal Paško. V ten istý deň prišli do basy dve epidemiologičky z Považskej Bystrice.

Chorým väzňom vzali vzorky. Už na druhý deň bolo chorých až 45 väzňov zo 405. Pracovníčky z regionálneho úradu verejného zdravotníctva z Považskej Bystrice preto vzali vzorky stravy a prehliadli aj kuchyňu. Vyšetreniam sa museli podrobiť všetci kuchári a ľudia, ktorí stravu vydávajú. „Tých bolo 23. Sledovali sme preto až 68 prípadov,“ dodal zástupca riaditeľa. Podľa Paška sa medzi väzňami dokonca vyskytli aj hypochondri. „Boli tam aj niektorí špekulanti, ktorí chceli danú situáciu zneužiť,“ potvrdil.

Podľa nášho informátora sú zavreté aj posilňovne, neslúžia sa omše, nefunguje ani väzenský bufet. Tieto informácie však Paško vyvrátil. „Opatrenia boli vykonané iba v tom smere, že chorí boli umiestnení v ošetrovni, boli u nich vykonané výtery a nasadili sme im liečbu. Všetky aktivity aj športová činnosť bežali tak ako predtým. Dokonca chorí odsúdení mali stále povolené návštevy, pričom museli iba zostať za sklom. Všetci sú už naspäť vo svojich celách,“ dodal Paško.

V Ilavskom väzení ochorelo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu