Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Aj cez víkend vám bude behať mráz po chrbte, meteorológovia však sľubujú krásne počasie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Po mrazivej noci sa Slováci prebudili do chladného piatkového rána. Cez víkend sa však trocha oteplí a jasná obloha nad hlavou vyláka von nejedného zimomravca.

Piatok

Od západu k nám začne prúdiť teplý vzduch. Obloha bude jasná až polojasná, v nižších polohách môže byť ojedinele zamračené s nízkou oblačnosťou alebo hmla. Najvyššia denná teplota vystúpi na -3 až 2, v Banskobystrickom kraji a na východe miestami na okolo -5 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov sa vyšplhá na okolo 1 stupeň Celzia. Viať by mal slabý, na juhozápade prevažne juhovýchodný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

FOTOREPORTÁŽ Nádheru Zeme zachytila družica v HD rozlíšení, ako ešte nikdy predtým

Aj cez víkend vám
Zobraziť galériu (5)

Sobota

Od východu bude zasahovať do našej oblasti tlaková výš, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Deň bude opäť jasný až polojasný, v nižších polohách ojedinele rátajte so zamračenou oblohou a nízkou oblačnosťou alebo hmlou. Najnižšia nočná teplota poklesne na -13 až -20, na krajnom juhozápade a pri nízkej oblačnosti aj inde -5 až -12 stupňov Celzia.
Najvyššia denná teplota dosiahne -1 až 4, na krajnom východe a ojedinele aj v dolinách a kotlinách -5 až -1 stupňov Celzia. Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný vietor, bude viať rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Aj cez víkend vám
Zobraziť galériu (5)

Nedeľa

V nedeľu bude jasno až polojasno, v nižších polohách ojedinele zamračené s nízkou oblačnosťou alebo hmla. Najnižšia nočná teplota poklesne na -12 až -18, na krajnom juhozápade a pri nízkej oblačnosti aj inde na -6 až -12 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na -2 až 3, v dolinách a kotlinách miestami na okolo -4 stupne Celzia Slabý vietor alebo bezvetrie.

Aj cez víkend vám
Zobraziť galériu (5)

Upozornenie pre Banskobystričanov

Banskobystričanov a ľudí z okolia Banskej Bystrice potrápi smog. Na smogovú situáciu upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Vydal signál „Upozornenie“, keďže nameral prekročenie prahu 100 µg/m3 dva po sebe nasledujúce dni. Zároveň predpokladá rast koncentrácie prachových častíc v ovzduší. Informoval o tom dnes hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Situáciu môžu pocítiť najmä najcitlivejšie skupiny obyvateľstva, ktorými sú starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, najmenšie deti a tehotné ženy.

Aj cez víkend vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Akútne účinky sa u citlivých osôb môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, bolesťami hlavy, kašľom a u astmatikov záchvatmi a príznakmi z dráždenia dýchacích ciest. Pri dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 hrozia chronické účinky. Prejavujú sa zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu. 

Tieto skupiny obyvateľstva by mali v čase smogovej situácie obmedziť pohyb a fyzickú námahu vonku, skrátiť vetranie a nevykonávať aktivity, pri ktorých unikajú do ovzdušia znečisťujúce látky, teda napríklad natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie.

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu