Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia varujú: Výstraha 2. stupňa pred nízkymi teplotami na takmer celom Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa na takmer celom území Slovenska od 22.00 do 9.00 h, okrem okresu Košice-mesto a Bratislavského kraja. Meteorológovia o tom informujú na svojej internetovej stránke. Miestami sa podľa nich očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -20 až -24 stupňov Celzia.

Pre Bratislavský kraj platí už od 20.00 h výstraha prvého stupňa. "Ojedinele sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -15 až -20 stupňov Celzia. Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz nie je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia," varujú meteorológovia.

Nízke teploty si od začiatku roka vyžiadali desiatky výjazdov záchranárov

Nízke teploty si v tomto roku vyžiadali desiatky výjazdov záchranárov. Pre omrzliny a podchladenie zasahovali do stredy (18.1.) v 155 prípadoch. Počas noci a doobeda pribudli podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Borisa Chmela štyri nové prípady. Záchranári museli od začiatku roka najčastejšie pomáhať ľuďom v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji, priblížil Chmel. Naopak, najmenej výjazdov bolo v Nitrianskom a Košickom kraji.

Pred silným mrazom a vznikom omrzlín ochráni vhodné a hlavne vrstvené oblečenie. Najčastejšie bývajú podľa skúseností záchranárov postihnuté koncové a nechránené časti tela ako prsty, nos či tvár. Postihnuté miesto možno spoznať tak, že je bledšie až voskové, necitlivé a neskôr sa v ňom môže objaviť bodavá bolesť. K prvej pomoci v takomto prípade patrí postupné zahrievanie.

Viac o téme: PočasieSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu