Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exstarosta má na krku ďalšie obvinenie: Tentokrát ide o financie Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Exstarosta Ladomirovej Ladislav B. čelí ďalšej obžalobe. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka podal dnes na neho na Špecializovaný trestný súd obžalobu pre pokračovací zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev čiastočne v štádiu pokusu a pokračovací zločin subvenčného podvodu čiastočne v štádiu pokusu. Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Obvinený ako starosta obce Ladomirová na základe nepravdivých čestných vyhlásení o splnení odvodových povinností obce na zdravotné, sociálne a dôchodkové poistenie, ktoré v žiadostiach o nenávratný finančný príspevok dokladoval falšovanými potvrdeniami, dohodol na úkor iných oprávnených subjektov uzavretie zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ako aj Dohody o poskytnutí príspevku s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove. 

V prípade zmluvy s rezortom pôdohospodárstva ide o zmluvu s júna 2014 na projekt „Ladomirová – obnova obce postihnutej povodňou“. Chcel takto získať vyše 390-tisíc eur (85 % z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 15 % zo štátneho rozpočtu SR). V máji 2015 požiadal o prvú platbu vo výške viac ako 80-tisíc  eur, k jej vyplateniu pre zistené nezákonnosti nedošlo. 

Dohoda o poskytnutí príspevku s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove bola zo septembra 2013. Išlo o podporu na vytvorenia jedného pracovného miesta. Od decembra 2013 do augusta 2014 požiadal úrad práce deviatimi žiadosťami o preplatenie mzdových výdavkov, ku ktorému aj došlo, čím spôsobil celkovú škodu výške 3 600 eur (85 % z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 15 % zo štátneho rozpočtu SR) . 

Bývalý starosta Ladomirovej už bol v roku 2015 odsúdený Okresným súdom Svidník na trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom jeho výkonu na skúšobnú dobu piatich rokov za vylákanie príspevku a dotácie na základe falošných potvrdení o splnení odvodových povinností na zdravotné, sociálne a dôchodkové poistenie v priebehu rokov 2013 – 2014 od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove na projekt podpory rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti vo výške 4 500 eur a od Ministerstva vnútra SR na projekt v oblasti prevencie kriminality vo výške 7 000 eur. Obvinenému v prípade odsúdenia teraz hrozí spoločný trest odňatia slobody v rozpätí sedem až 12 rokov.   

Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka zdôraznil, že starosta obce je pri zastupovaní obce a presadzovaní jej záujmov povinný postupovať v súlade s právnym poriadkom. Ani cesta k ušľachtilým cieľom nemôže byť dláždená porušovaním zákona, podčiarkol prokurátor. 

Viac o téme: ExstarostaEurofondyLadomirová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu