Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenský psychiater o ľudskej poverčivosti: Piatok 13. je príkladom sugerovanej smoly

Michal Patarák Zobraziť galériu (2)
Michal Patarák (Zdroj: archív MP)

BANSKÁ BYSTRICA – Poverčivosť je podľa banskobystrického psychiatra Michala Pataráka prirodzenou ľudskou vlastnosťou. Hoci má napríklad strach z piatka 13. aj odborný názov, rozhodne nie je tým najhorším, čo môže ochromiť život extrémne poverčivého človeka. Paradoxne, poverčivosť môže ľuďom aj pomáhať.

Je podľa vás poverčivosť normálna?

Poverčivosť patrí medzi bežné ľudské prejavy správania. Ide o tendenciu k magickému mysleniu, pri ktorej sa istým udalostiam alebo objektom prikladá význam, ktorý však sami o sebe nemajú. Tento význam - a to je na poverčivosti najzaujímavejšie - je však kolektívne v danom kultúrnom prostredí pevne ustálený, takže napríklad vieme, čo prináša šťastie, čo nešťastie, alebo čomu sa je trebárs dobré vyhnúť. 

Ako sa prejavujú jej extrémy? Môže ochromiť život priveľmi ustráchaných ľudí?

V extrémnych prípadoch je poverčivosť posilňovaná individuálnymi osobnostnými vlastnosťami a môže viesť až k vyhýbavému správaniu, čo už môže narúšať bežný život človeka a kradnúť mu slobodu. Napríklad sa človek počas piatka trinásteho vyhýba významnejším rozhodnutiam, prípadne radšej ani nevystrčí päty z domu.

Existuje v súvislosti s poverčivosťou nejaká psychiatrická diagnóza? Čo ju vyvoláva?

Poverčivosť nemá nejaké špecifické väzby na duševné poruchy. V prípade mnohých psychotických porúch môže ísť skôr o prejavy narušeného myslenia, čo presahuje hranice toho, čo pod poverčivosťou bežne chápeme. V tejto súvislosti sa však nedá nenaraziť na pseudofóbie, akými sú napríklad strach z čísla 666, hexakosioihexekontahexafóbia, strach z čísla trinásť, triskaidefóbia, alebo populárny strach z piatku trinásteho, paraskevidekatriafóbia. Sledovať vývoj týchto fenoménov nie je ale úlohou psychiatra, ten sa môže snažiť len o opis ich mechanizmu, vystopovanie podielu tradície, povery, autosugescie a selektívnej pamäti. Zapamätáme si zvláštne udalosti, ktoré sa napríklad dejú v osobité dni, pričom v ostatné dni ich ignorujeme ako bežné, či náhodné.

Môžu na seba poverčiví ľudia sugesciou privolať katastrofu? Stretli ste sa s podobnými prípadmi vo svojej praxi?

Poverčivosť má, samozrejme, svoju sugestívnu silu, a to aj na ľudí, ktorí jej explicitne alebo priamo neveria. V drvivej väčšine prípadov ide o negatívne sugescie, ktoré môžu v človeku zakoreniť nedobré očakávania a negatívne nastavenia, takže udalosti potom filtruje takýmto subjektívnym nastavením. Výsledkom môže byť to, že i neutrálnemu deju sa pripíše negatívna charakteristika, alebo, ak sa skutočne udeje aj niečo zlé - o čo spravidla v ľudskom živote nie je núdza - tak to má akože exemplárne potvrdiť obsah povery. Objektívne udalosti však nie sú závislé od toho, čo od nich čakáme. Svojimi očakávaniami ich len následne premeriavame a napokon aj hodnotíme.

Ak neberieme do úvahy rôzne amulety alebo talizmany, čo by ste poradili ľuďom, ktorí sa po vzhliadnutí čiernej mačky na ceste prežehnávajú a vytrvalo ťukajú na drevo, keď príde reč na zdravie? Ako sa zo začarovaného smolného kruhu môže nešťastník vymaniť?

Každá rada je tu zbytočná. Kto chce byť poverčivý, ten ním aj naďalej bude. Poverčivosť môže byť totiž aj istým druhom ritualizovaného správania, ktoré pôsobí upokojujúco. Osobne sa však nad tým môžem iba pousmiať.

Slovenský psychiater o ľudskej
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: PoverčivosťPiatok trinástehoMichal Patarák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu