Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľká analýza arktického pekla: Nové rekordy na Slovensku, čo nás ešte čaká?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Mimoriadne chladné počasie, ktorému čelíme od Troch kráľov, bude podľa meteorológov ešte pretrvávať. Vodiči by si mali dať pozor aj na cestách, pretože snehové záveje a jazyky môžu byť nebezpečné. Prečítajte si, ako hodnotí arktickú epizódu Slovenský hydrometeorologický ústav.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že aj dnes zasiahnu takmer celé územie Slovenska nízke teploty. Na strednom a severe východného Slovenska treba najmä ráno a večer počítať s teplotami od -20 do -27 stupňov Celzia. Na časti západného a juhu stredného a východného Slovenska sa zas môžu vyskytnúť teploty od -15 do -20 stupňov Celzia.

Krutý mráz takmer zabíjal na východe: Anomália na rieke a krásny čin Richarda z Košíc

Okrem nízkych teplôt by si počas dnešného dňa mali dať vodiči pozor na snehové jazyky a záveje. Tie sa podľa meteorológov môžu vyskytnúť na východnom Slovensku, v severných okresoch stredného Slovenska a na časti západného Slovenska. So silným vetrom treba počítať najmä na hrebeňoch hôr severného Slovenska a na východnom Slovensku. Rýchlosť vetra sa bude pohybovať v rozmedzí od 18 m/s do 30 m/s.

Veľká analýza arktického pekla:
Zobraziť galériu (7)

Hrozba ľadovej povodne

Na Čiernom Váhu v okrese Liptovský Mikuláš hrozí dnes ľadová povodeň. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu pred ňou vydali výstrahu tretieho stupňa. V niekoľkých obciach, najmä vo Vyšnej Boci, sa vyskytujú problémy so zamŕzaním hladín miestnych potokov.

Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Liptovskom Mikuláši zatiaľ nevykonáva žiadne opatrenia, keďže nevzniká žiadne ohrozenie bezpečnosti ľudskej činnosti. „Na vybreženie Čierneho Váhu je rezerva ešte takmer jeden meter. Ak by sa aj voda z koryta vyliala, neohrozí nikoho a nič. Správca toku túto situáciu priebežne sleduje,“ uviedol vedúci odboru Miroslav Potančok.

So zamŕzaním potoka majú v týchto dňoch problémy vo viacerých obciach okresu. Pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku si na pomoc dnes zavolali v Smrečanoch a vo Vyšnej Boci, kde zamŕzajú hladiny riek a tvoria sa ľadové kryhy. „Čiastočne sa nám už potok vylial na miestnu komunikáciu, no obydlia zatiaľ nie sú ohrozené. Pracuje tu niekoľko mechanizmov,“ potvrdila starostka Vyšnej Boce Ľubica Trégerová. V Smrečanoch sa podľa starostu Vladimíra Šiarnika zatiaľ nevyskytli väčšie problémy.

Veľká analýza arktického pekla:
Zobraziť galériu (7)

Extrémne nízke teploty

Minimálna denná teplota vzduchu v intervale od mínus 20 do mínus 25 stupňov Celzia sa v našich klimatických podmienkach vyskytuje v najchladnejších oblastiach Slovenska aj v nižších polohách pravidelne, takmer každú zimu. Pod mínus 30 stupňov Celzia klesla teplota vzduchu na našom území doteraz naposledy vo februári 2012. Pokles teploty vzduchu pod mínus 35 stupňov Celzia je veľmi zriedkavý a 8. januára 2017 je to už takmer 30 rokov, čo sme takúto hodnotu na niektorej z našich staníc namerali, uvádza Slovenský hydrometeorologický úrad (SHMÚ) na svojej stránke.

„Vo štvrtok (5. 1.) k nám začal po zadnej strane tlakovej níže nad východnou a juhovýchodnou Európou prúdiť od severovýchodu veľmi studený kontinentálny arktický vzduch,“ informuje SHMÚ.

Podľa meteorológov prekonal veľmi studený vzduch na ceste na naše územie veľkú vzdialenosť, ale napriek tomu sa jeho pôvodné vlastnosti zmenili len nevýznamne. Vzduchová hmota k nám totiž v krátkom čase prúdila ponad krajinu, ktorá je pokrytá snehom. Najvýraznejší prílev studeného vzduchu odborníci zaznamenali ešte zo stredy na štvrtok (zo 4. na 5. 1.), keď sa za 24 hodín v hladine 850 hPa ochladilo podľa modelu ECMWF o 10 až 12 stupňov Celzia. V ďalších dňoch ešte teplota vzduchu klesala, ale ochladzovanie v tejto hladine bolo už menej výrazné.

Na Lomnickom štíte a Chopku padol rekord

Meteorológovia ďalej spresňujú, že výrazné ochladzovanie sa prejavilo najprv vo vyšších vrstvách ovzdušia a neskôr, najmä po utíšení vetra, aj v nižších polohách nášho územia: „Vo všetkých vysokých pohoriach Slovenska (nadmorská výška nad 1500 m n. m.) klesla teplota vzduchu pod mínus 20 stupňov Celzia už v noci z 5. na 6. januára. Na Lomnickom štíte a na Chopku sme v dňoch 6. a 7.1. zaznamenali rekordne najnižšiu teplotu vzduchu na daný dátum od začiatku meraní.“

Priebeh teploty vzduchu na Lomnickom štíte v období od 4. do 6. 1.
Zobraziť galériu (7)
Priebeh teploty vzduchu na Lomnickom štíte v období od 4. do 6. 1.

Na našej najvyššie položenej meteorologickej stanici teplota vzduchu klesla na mínus 29,6 stupňov Celzia a bolo tu najchladnejšie za posledných takmer 30 rokov (naposledy bola nižšia teplota nameraná 30. 1. 1987). Na Chopku sa pokles teploty vzduchu zastavil na hodnote mínus 27,9 stupňov Celzia; takto chladno tu nebolo od 2. 1. 1979. Teplota vzduchu na Štrbskom plese poklesla v noci zo 6. na 7. januára na mínus 23,3 stupňov Celzia a v noci zo 7. na 8. januára až na mínus 23,9 stupňov Celzia.

Priebeh teploty vzduchu na Chopku v období od 4. do 6. 1.
Zobraziť galériu (7)
Priebeh teploty vzduchu na Chopku v období od 4. do 6. 1.

„V noci z piatka na sobotu (zo 6. na 7. 1.) klesla teplota vzduchu v severnej polovici územia na viacerých miestach, v južnej polovici len ojedinele, pod mínus 20 stupňov Celzia,“ dopĺňa SHMÚ. V hladine 850 hPa bola v sobotu (7. 1.) krátko po polnoci teplota vzduchu mínus 20,2 stupňov Celzia. Podľa údajov z aerologických meraní z Gánoviec pri Poprade klesla teplota v tejto hladine na mínus 20 stupňov Celzia a menej doteraz len v 14-tich konkrétnych prípadoch a len v 6-tich zimách od roku 1961. Absolútne najnižšia teplota v  tejto hladine bola nad Popradom nameraná v zime 1986/87, dodávajú meteorológovia.

„V nižších polohách klesla teplota z piatka na sobotu ojedinele aj pod mínus 30 stupňov Celzia (Oravská Lesná Tmin: -30,1 °C). Teplotu vzduchu mínus 30 stupňov Celzia a nižšiu sme na našom území zaznamenali naposledy vo februári 2012,“ analyzujú meteorológovia.

Noc zo soboty na nedeľu (zo 7. na 8. 1.) však bola v nižších a stredných polohách ešte mrazivejšia. Rozsah oblastí s teplotou vzduchu mínus 20 stupňov Celzia a menej bol ale  v nedeľu v skorých ranných hodinách už na prvý pohľad užší ako 7. 1. nadránom. V priebehu noci vietor zoslabol a na miestach so snehovou pokrývkou klesala teplota výraznejšie. Vo vyšších polohách sa však oproti predošlej noci trochu oteplilo a aj teplota vystúpila na viac ako mínus 20 stupňov Celzia. „Aj napriek nepatrnému otepleniu vo vyšších vrstvách ovzdušia bola táto noc ešte o niečo chladnejšia ako predchádzajúca a lokalít s minimálnou teplotou vzduchu mínus 30 stupňov Celzia a menej pribudlo,“ dodali meteorológovia.

Teplota vzduchu v sobotu 7. 1. 2017 o 5:00 SEČ
Zobraziť galériu (7)
Teplota vzduchu v sobotu 7. 1. 2017 o 5:00 SEČ

Teplota vzduchu v sobotu 8. 1.2017 o 5:00 SEČ
Zobraziť galériu (7)
Teplota vzduchu v sobotu 8. 1.2017 o 5:00 SEČ

Viac o téme: PočasieSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu