Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kiska navštívil vojakov v Bosne a Hercegovine: S Gajdošom im priniesli vianočné darčeky

Andrej Kiska a slovenskí vojaci v Bosne a Hercegovine.
Andrej Kiska a slovenskí vojaci v Bosne a Hercegovine. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

SARAJEVO - Slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v Bosne a Hercegovine v operácii EUFOR–ALTHEA, vzorne reprezentujú Slovensko. Uviedol to dnes prezident SR Andrej Kiska, ktorý navštívil slovenských vojakov v Kempe Butmir v Sarajeve. Spolu s ministrom obrany Petrom Gajdošom im zároveň doniesli darčeky, ktoré im majú spríjemniť vianočné sviatky. Už tradične nechýbal vianočný stromček, ingrediencie na kapustnicu či pozdravy od detí.

Vojaci, ktorí pôsobia v tejto balkánskej krajine,  podľa Kisku nielen nebudú môcť byť so svojimi najbližšími počas nadchádzajúcich sviatkov, ale ostanú v ďalekej krajine. "Tu v Bosne a Hercegovine vidieť, že nesmieme dovoliť, aby nenávisť vznikala medzi ľuďmi, lebo keď vniká nenávisť a šíri sa neznášanlivosť, potom musia byť vojaci na to, aby bol v krajine pokoj," uviedol Kiska, ktorý sa vojakom za ich službu poďakoval. Kiska sa dnes taktiež stretol s veliteľom operácie Friedrichom Schrötterom a predsedom kolektívneho vedenia Bosny a Hercegoviny Mladenom Ivaničom.

Gajdoš v Bosne povedal, že slovenskí vojaci v tejto misii robia dobré meno Slovensku. "Sú to takí malí diplomati, veľvyslanci ozbrojených síl SR a ich prácu si vysoko vážim," dodal Gajdoš. Zároveň sa poďakoval ich rodinným príslušníkom a príbuzným, že ich podporujú.

Vojakov dnes navštívili aj biskupi katolíckej aj evanjelickej cirkvi. Podľa generálneho biskupa evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miloša Klátika slovenskí vojaci, ktorí majú na starosti udržanie mieru v Bosne a Hercegovine, sa potrebujú pred vianočnými sviatkami stíšiť a popremýšľať o duchovných veciach. "Vnímam ako veľmi dôležitú úlohu cirkvi byť všade tam, kde sú aj naši ľudia, aj vojaci, a toto duchovno im priniesť," uviedol Klátik, ktorý sprevádzal prezidenta spolu s biskupom Františkom Rábekom. 

Operácia EUFOR-ALTHEA je súčasťou komplexného prístupu EÚ k bezpečnostnej, politickej a sociálno-ekonomickej stabilizácii Bosny a Hercegoviny. Začala sa 2. decembra 2004 a vznikla transformáciou zo stabilizačnej operácie NATO SFOR, ktorá v Bosne a Hercegovine pôsobila v rokoch 1997-2004. Príslušníci Ozbrojených síl SR pôsobia v operácii od jej začiatku. V súčasnosti tam pôsobí 41 slovenských vojakov.

Viac o téme: Bosna a HercegovinaAndrej KiskaPetr Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu