Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za smrť Dianky (†5) a Milka (†1) dostane 700-tisíc korún

Dana Kontrová sa odsťahovala do Česka, kde si založila novú rodinu. Zobraziť galériu (4)
Dana Kontrová sa odsťahovala do Česka, kde si založila novú rodinu.

ŠTRASSBURG/KOŠICE - Európsky súd pre ľudské práva včera odsúdil Slovensko v kauze tušickej drámy. Podľa súdu slovenské úrady neurobili všetko pre to, aby zabránili Miloslavovi Kontrovi vo vražde jeho dvoch detí a nakoniec vlastnej samovražde.

Slovensko má matke zavraždených detí Dane Kontrovej ako „bolestné“ vyplatiť približne 700 000 korún. Tragédia sa udiala na Silvestra v roku 2002. Miloslav Kontra na dvore svojich svokrovcov v Tušiciach zastrelil svoje dve deti Dianku († 5) a Milka († 1) a potom aj seba. Takto brutálne sa pomstil svojej žene Dane za údajnú neveru a fakt, že ho chcela opustiť. Dana Kontrová má na náš systém ťažké srdce. Tvrdí, že o tom, ako ju manžel týral aj to, že má zbraň, nahlásila polícii. Nič sa však nedialo a celé trápenie vyústilo v príšernú tragédiu.

Dana na svoje mŕtve deti nedokáže zabudnúť. Smútok a žiaľ ešte nepreboleli. U rodičov žiť nedokázala. Vždy, keď vyšla ráno na dvor, v mysli videla nehybné telá svojich milovaných detí. Svoj kúsok šťastia napokon našla v susedných Čechách. „Už mám inú rodinu. Mám dcérku, dobrého priateľa a som spokojná,“ skonštatovala pred rokom Dana Kontrová, ktorá sa obrátila na Európsky súd pre ľudské práva ešte vo februári 2004. Žiadala od Slovenska odškodné vo výške 10 miliónov korún. Európsky súd rozhodol, že slovenské úrady neprijali také opatrenia, aby ochránili životy detí. Navyše štát Dane Kontrovej nezaplatil ani žiadne odškodné za duševnú ujmu. Preto súd nariadil, aby štát vyplatil Dane Kontrovej 25 000 eur, čo je približne 700 000 korún.

Nový život Dany Kontrovej >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu