Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lucii začali tŕpnuť nohy a za tri dni bolo po všetkých snoch: Zákerna choroba jej zničila život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Po zverejnení prípadu mladej Walesanky Helen, ktorej z neznámych dôvodov ochrnulo telo od krku nadol a následne jej bola diagnostikovaná myelitída, sa nám do redakcie ozvala mamička Slovenky trpiacej rovnakou diagnózou. Lucia momentálne leží v košickej nemocnici na oddelení fyzioterapie. Opísala nám celý priebeh od začiatku až do dnešného dňa.

Šikovná Slovenska Lucia už roky žije v Bruseli a pôsobí ako tlmočníčka v Európskom parlamente. Nič nenasvedčovalo tomu, čo ju začiatkom októbra postihlo. Pri príchode do Štrasburgu jej začali tŕpnuť nohy, zľakla sa a tak navštívila lekárov, ktorí sú k dispozícii v Europarlamente. So slzami v očiach a zúfalstvom v hlase prosila o pomoc. "Necítim si nohy," zneli slová Lucie smerom k lekárom. "Ich odpoveď bola, že to je zo stresu a dali mi lieky na upokojenie," spomína.

Stav sa zhoršoval a necitlivosť končatín sa šírila. Vo štvrtok 6. októbra navštívila neurológa v Bruseli. "Keď som tam volala, lekár musel niečo tušiť. Zobral ma aj napriek tomu, že mal plno. Keď som prišla, spravil mi všetky možné merania a odporučil mi okamžite ísť do nemocnice." Lucia poslúchla lekára a hneď na druhý deň, v piatok 7. októbra odletela domov do Košíc. "Na letisku som tiež zažila niekoľko komplikácií. Zamestnanci si neboli istí mojou spôsobilosťou na let a tak silou mocou chceli, aby som navštívila lekára patriaceho letisku."

Krásna mladá žena ochrnula, a to mala šťastie, že žije: Všetko začalo obyčajnou bolesťou krku

Nakoniec sa jej podarilo odletieť. Nohy si už ale takmer vôbec necítila. Jej mama medzi tým všetkým vybavila neurológa na Slovensku. Keď prišla Lucia na vyšetrenie, okamžite ju hospitalizovali. Hneď na druhý deň od prijatia do nemocnice jej začali podávať plazmaferézu a kortikoidy. Následne podstúpila MR vyšetrenie, kde jej bol zistený zápal miechy. Bez odkladu bola poslaná na celotelové CT. Diagnostikovali jej neurologické ochorenie, myelitídu – zápal miechy. Príčina neznáma. "Vírus si jednoducho nevybral hrdlo ale rovno sadol na miechu," povedala nám Lucia.

Po mesiaci strávenom v nemocnici ju poslali lekári domov. V domácej liečbe strávila ďalšie tri týždne. "Veľa som oddychovala. Dozvedela som sa, že aj to je pri mojej diagnóze potrebné a nápomocné," vyjadrila sa Lucia. Teraz sa opäť nachádza v Univerzitnej nemocnici L. Paustera v Košiciach, konkrétne na oddelení fyzioterapie. "Keď sa mi celé toto stalo a rozhodla som sa vrátiť späť na Slovensko, nikto to nechápal. Otázky prečo som sa tak rozhodla, veď tam majú lepšie zdravotníctvo som ignorovala. Doma je doma, mám väčšiu dôveru a spravili tu všetko, čo mohli. Nemôžem povedať jedno zlé slovo. Prešetrili každý centimeter na mojom tele," odôvodnila Lucia svoje rozhodnutie pre slovenské zdravotníctvo.

Sila mladej baletky nemá obdobu: Rakovina ju nezlomila, chce byť inšpiráciou

V týchto dňoch podstupuje dennodenné cvičenia, masáže a stále sú jej podávané kortikoidy. Na otázku, či sa jej stav zlepšil, odpovedala nasledovne: "Stále si necítim ruky, nohy ani brucho. Moja chôdza je ťažká. Keď držím pero v ruke píšem po pamäti. Žiadny cit tam nie je. Zmenilo sa to iba v tom, že mám pocit ako keď vám stŕpne ruka alebo noha. Nejaké brnenie tam je." V najbližších dňoch ju čaká kontrolné MR. 

Viac o téme: NemocnicaChorobaOchorenieNeurológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu