Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUALIZOVANÉ Časť Slovenska zasypal sneh: Komplikácie v doprave, týmto cestám sa vyhnite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (15)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Silný vietor, sneženie i tvorba snehových závejov môžu dnes potrápiť Slovensko. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1. a 2. stupňa. Pozrite sa, čo vás čaká vonku a na cestách.

Meteorológovia dnes varujú pred silným vetrom, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 60 až 85, na horách do 115 kilometrov za hodinu. V polohách nad 1 500 metrov v horách stredného a severného Slovenska sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 až 140 kilometrov za hodinu.

Meteorologické výstrahy na štvrtok
Zobraziť galériu (15)
Meteorologické výstrahy na štvrtok

Pol metra nového snehu

SHMÚ upozorňuje aj na sneženie. Pre okresy Púchov, Považská Bystrica, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno a Poprad vydal výstrahu 1. stupňa. Meteorológovia tu očakávajú sneženie, pri ktorom spadne 25 až 40 centimetrov nového snehu. Pre okresy Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Bytča a Čadca platí výstraha 2. stupňa. SHMÚ predpokladá výskyt sneženia, pri ktorom spadne 40-60 centimetrov nového snehu. SHMÚ taktiež varuje pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Podľa údajov SHMÚ aktuálne sneží v Banskej Bystric a okolí,na Liptove, v Prievidzi, Žiline, Prešove, Poprade a v Tatrách. Nasnežilo aj v Trenčíne, Malackách a Brezne.

Horský priechod Šturec
Zobraziť galériu (15)
Horský priechod Šturec  (Zdroj: TASR)

Meteorologické výstrahy na piatok
Zobraziť galériu (15)
Meteorologické výstrahy na piatok

Spiš je pod snehom

Na severe Spiša, najmä v okresoch Poprad, Stará Ľubovňa a Kežmarok, potrápilo v stredu (30.11.) cestárov vo večerných a nočných hodinách intenzívne sneženie. Večer bol náročný, pretože snežilo a fúkal silný vietor. Na Spiši sú všetky cesty zjazdné, vo vyšších polohách, hlavne na severe, je miestami utlačená vrstva snehu. Najmä v okolí Starej Ľubovne je znížená viditeľnosť, tvoria sa snehové jazyky a fúka nárazový vietor.

Dopravná situácia na ceste E50 pri obci Stankovany
Zobraziť galériu (15)
Dopravná situácia na ceste E50 pri obci Stankovany  (Zdroj: TASR)

V pondelok sa v okrese Poprad posypalo inertným materiálom 512 kilometrov (km) ciest, v okrese Stará Ľubovňa 597 km. Cestári posypali soľou v Popradskom okrese 597 km a 291 km v okolí Starej Ľubovne. Podľa Jaroslava Štofka zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja bolo na území celého kraja počas stredy nasadených 99 mechanizmov, ktoré pluhmi odhrnuli sneh na 5086 km ciest. Z toho najviac, 1129 km, bolo v okrese Poprad, na severe Spiša v okrese Stará Ľubovňa to bolo 1109 km. 

Sučany
Zobraziť galériu (15)
Sučany  (Zdroj: TASR)

Cesty prvej triedy sú v kraji zjazdné a prevažne suché, miestami sa vyskytuje kašovitá vrstva snehu. Vo Vysokých Tatrách sa na komunikáciách nachádza miestami utlačený sneh do troch centimetrov, rovnaká situácia je aj na horskom priechode Magura. 

Polícia upozorňujú vodičov

Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave varuje vodičov, že z dôvodu zasneženej a zľadovatenej cesty vznikajú na Pezinskej Babe kolóny. Dopravu v uvedenom úseku riadia príslušníci dopravnej polície. „Z uvedeného dôvodu vyzývame všetkých vodičov, aby na cestách zvýšili opatrnosť a svoju jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky. Vodičov zároveň upozorňujeme, aby dbali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami a znížili rýchlosť. V tejto súvislosti apelujeme aj na chodcov, aby sa pred vstupom na vozovku presvedčili, že svojím pohybom na vozovke neohrozia seba, ani ostatných účastníkov cestnej premávky,“ informovala Lucia Mihalíková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave.

Nočné sneženie v Bratislave
Zobraziť galériu (15)
Nočné sneženie v Bratislave  (Zdroj: TASR)

Zdroj: Zjazdnost.sk
Zobraziť galériu (15)
Zdroj: Zjazdnost.sk

AKTUALIZOVANÉ Časť Slovenska zasypal
Zobraziť galériu (15)

AKTUALIZOVANÉ Časť Slovenska zasypal
Zobraziť galériu (15)

Donovaly
Zobraziť galériu (15)
Donovaly  (Zdroj: TASR)

Lavínové zosuvy dnes hrozia vo všetkých slovenských pohoriach 

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V dôsledku nového sneženia sa vytvorila malá hrozba lavínových zosuvov, prvý stupeň, aj v ostatných slovenských pohoriach.

AKTUALIZOVANÉ Časť Slovenska zasypal
Zobraziť galériu (15)

Ako informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, možnosť uvoľnenia lavín je pravdepodobná len pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky vo veľmi strmom teréne. Vyskytnúť sa však môžu aj menšie spontánne lavíny z nového snehu. Nebezpečné sú tak aj strmé skalné platne a polohy pod skalnými stenami.

AKTUALIZOVANÉ Časť Slovenska zasypal
Zobraziť galériu (15)

„Na horách trvajú seriózne zimné podmienky,“ upozornil lavínový špecialista. Teplota vzduchu sa dnes ráno pohybovala v rozmedzí od mínus 12 do mínus troch stupňov Celzia. Vo vysokých polohách boli navyše nízke teploty sprevádzané silným vetrom.

AKTUALIZOVANÉ Časť Slovenska zasypal
Zobraziť galériu (15)

Za poslednú periódu sneženia pripadlo v oblasti Západných a Vysokých Tatier ďalších desať až 25 centimetrov nového suchého snehu. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách od dvoch do desiatich centimetrov. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorené sú preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky.

Zasnežená obec Jedľové Kostoľany, fotografiu nám poslal Denis.
Zobraziť galériu (15)
Zasnežená obec Jedľové Kostoľany, fotografiu nám poslal Denis.  (Zdroj: Tip čitateľa/Denis)

Viac o téme: SnehPočasieSneženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu