Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ROZHOVOR Dôchodca začal odhaľovať radikálnu zberbu na Slovensku...a prišli vyhrážky smrťou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Známy bloger Ján Benčík si odniesol ocenenie za odvážne systémové monitorovanie a rozkrývanie extrémistov napriek vyhrážkami hroziacemu nebezpečenstvu. Doteraz uverejnil o tejto téme až 60 článkov. V rozhovore pre Topky prezradil, prečo s tým začal, čo je jeho cieľ a či sa nebojí o svoj život.

Nebojíte sa o svoj život?

Mám síce už svoj vek, ale na živote záleží každému, pokiaľ sa jeho život nestane neznesiteľným v dôsledku nejakej vážnej choroby. Viem, že poniektorí by sa radi so mnou porátali. Tí, o ktorých prevažne v poslednej dobe píšem, si však podľa mňa uvedomujú, že urobiť zo mňa martýra by im nepomohlo a Kotlebovci sa zrejme obávajú aj zrušenia ich strany. Ak sa nenájde nejaký psychopat, lebo aj o takých som už písal, tak hrozbu nepokladám za reálnu.

Koľkokrát sa Vám vyhrážali?

Bežné vyhrážky internetových hrdinov dávno nepočítam a ani nemám možnosť všetky zachytiť.

Čo Vám najhoršie vyviedli ľudia, o ktorých píšete?

Zatiaľ je to v rovine hejtu na sociálnych sieťach, dvojstrane v Rostásovom konšpiračnom plátku Zem & Vek, ohovárania od Norberta Lichtnera a Ľubomíra Huďa, v tzv. Slobodnom vysielači a najnovšie v Infovojne. Niečo napísal Juraj Poláček v Medzičase a s obsedantnou posadnutosťou sa mi venuje študent štvrtého ročníka Právnickej fakulty Trnavskej Univerzity, Bc. Tomáš Dugovič na stránke „Prečo amerikanofilom hrabe.“ Nejaké videá kde ma spomínali, natočili aj obdivovateľ Adolfa Hitlera, Marián Magát a organizátor pochodov extrémistov, Lukáš Kopáč, ktorý sa živí ako kuchár v Bolzane. A samozrejme všímajú si ma aj stranícke stránky ĽSNS a ich hlásna trúba, stránka „Marťan z Kuchajdy.“

Obrátili ste sa kvôli nejakému prípadu už aj na políciu? O čo išlo?

Za nebezpečné vyhrážanie bol vydaný príkaz na zatknutie Mária Reitmana, ktorý uverejnil na svojom profile „Omas Otas“ náboj s mojím menom a toho času bojuje ako žoldnier v radoch proruských separatistov v Donecku. Trestné oznámenie som podal aj na Milana Kuruca, ktorý sa mi nedávno v správe vyhrážal, že ma za bieleho dňa dopichá na ulici nožom.

ROZHOVOR Dôchodca začal odhaľovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Po blogu o žoldnieroch bojujúcich na Ukrajine si o Vás zháňal informácie seržant Francúzskej cudzineckej légie. Napriek tomu ste o ňom napísali posledný blog...

Domnievam sa, že je potrebné upozorniť verejnosť na tohto človeka, ktorý súdiac podľa jeho príspevkov na Facebooku má evidentne psychické problémy a vďaka svojmu výcviku, môže byť potenciálne nebezpečný.

Za svoje aktivity ste dostali ocenenie Biela vrana – čo to pre Vás znamená?

Veľkú poctu a zadosťučinenie. Rovnako ako prijatie u pána prezidenta, ktorého si veľmi vážim. Po útokoch a urážkach, to človeku naozaj dobre padne. Ale prinajmenšom rovnako ma teší, že v poslednom čase mi napísalo množstvo úplne neznámych ľudí, ktorí mi vyjadrujú podporu a ďakujú mi za to čo robím, lebo to pokladajú za prínosné a dôležité. Ak vám napíše neznámy 15-ročný mladík, že „V dnešnej dobe ste určite vzorom nielen pre mňa ale aj pre mnohých ďalších ľudí v nenásilnom boji proti extrémizmu a nacizmu na Slovensku,“ alebo mladá mamička, že som „jedným z ľudí, ktorých bude dávať ako príklad synovi keď bude rásť, že nesmieme stratiť odvahu a nesmieme sa báť stáť si za svojim.“ Alebo iná, že „vďaka ľuďom ako vy budem vládať vychovávať svoje deti na Slovensku,“ tak to človeku určite pomáha vyrovnať sa s urážkami a pokračovať v práci. A podobných reakcií čoraz viac pribúda.

Neznamená to aj to, že by sa polícia resp. orgány zodpovedné za monitoring a extrémizmus, mali trochu hanbiť?

Takto by som si to nedovolil formulovať. Myslím, že tajné služby ich činnosť monitorujú. Za minulej vlády súčasného premiéra však došlo k zrušeniu špecializovaných oddelení pre boj s extrémizmom na Krajských riaditeľstvách PZ. Naviac bol prijatý priestupkový zákon, ktorý dáva vyšetrovateľovi právomoc stíhať extrémistické skutky ako priestupky a vyšetrovatelia túto možnosť, na škodu veci, často využívajú. To samozrejme štatisticky znížilo počet trestných činov vzťahujúcich sa k extrémizmu a umožnilo zodpovedným tváriť sa, že vďaka ich opatreniam je u nás extrémizmus na ústupe. Opak je pravdou. Práve toto extrémistov posmelilo a rozviazalo im ruky. Zároveň v polícii často chýbajú špecialisti fundovaní v tejto oblasti. Viem, že so súčasným stavom sú nespokojní aj mnohí inteligentní a čestní policajti. A nie je ich málo. Naviac, problém pri stíhaní prejavov extrémizmu v online prostredí je aj o tom, či a ako sa polícii darí spojiť virtuálnu identitu páchateľa s jeho fyzickou identitou, a tiež to, či je schopná doviesť prípad až do konca, t.j. postaviť ho pred súd. Kvôli špecializácii by si mal PZ vytvoriť niečo ako NAKA pre oblasť extrémizmu. Určite by to pomohlo.

Ján Benčík s ďalšími ocenenými Bielymi vranami
Zobraziť galériu (3)
Ján Benčík s ďalšími ocenenými Bielymi vranami  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Kedy Vám napadlo vyhľadávať a upozorňovať na extrémistov na Facebooku?

Napred si moju pozornosť vyslúžili konšpirátori a rôzni šarlatáni, ktorých sú sociálne siete plné. Až neskôr som sa plynule dostal ku extrémistom. Tieto society sú na sociálnych sieťach často úplne prepletené. Konšpirátori, antivax, pravicový aj ľavicový extrémizmus, tu fungujú neraz v dokonalej symbióze.

Prečo ste sa na to dali?

Pretože ma začalo štvať keď som videl, že stredoškolák sa chváli referátom zostaveným z Rostásových bludov, ktorý mal úspech nielen u jeho spolužiakov, ale aj u jeho vyučujúcej a vysokoškoláčka sa pochválila podobne úspešnou seminárnou prácou. Vtedy som si povedal, že s tým treba niečo robiť. V začiatkoch to mnohí zľahčovali a nevenovali tomu pozornosť. Teraz vidíme, že tzv. alternatívne médiá, weby a obskúrne stránky na sociálnych sieťach, v symbióze s platenými trollmi a užitočnými idiotmi, ktorí šíria a zdieľajú zo zahraničia prúdiace dezinformácie, dokázali spojiť značnú masu ľudí s nebezpečnými názormi. Títo ľudia veria tým najabsurdnejším konšpiračným teóriám, šíria nenávisť k menšinám a prisťahovalcom, ktorých je u nás minimálne množstvo, odmietajú systém liberálnej parlamentnej demokracie, spochybňujú kultúrnu príslušnosť Slovenska k západnej Európe, odmietajú členstvo Slovenska v organizáciách, ktoré sú garantmi našej ekonomickej stability a bezpečnosti, radi by u nás vybudovali nejaký totalitný systém a vrátili nás do náručia ríše nemenovaného bývalého podplukovníka KGB, ktorá nás pevne zvierala v „bratskom objatí“ viac ako 41 rokov. 

Koľko času tomu venujete?

Veľmi veľa. Na úkor svojho voľna, na úkor mojich koníčkov a záľub. A ako sa zdá, aj na úkor môjho zdravia.

Kedy sa pri prezeraní si profilov s radikálnymi názormi na Facebooku rozhodnete, že idete o dotyčnom písať?

Keď mám o ňom dostatok informácií z verejných zdrojov a usúdim, že by bolo prospešné oboznámiť s jeho názormi širšiu verejnosť.

Myslíte si, že keď poukážete na choré myšlienky sympatizantov Mariana Kotlebu, ľudia im prestanú dôverovať?

Dúfam, že to, ak ukážem ľuďom ich pravú tvár, môže nejakým spôsobom ovplyvniť tých, ktorým sú cudzie extrémistické názory a Kotlebu volili iba kvôli znechuteniu zo súčasných pomerov na Slovensku a nespokojnosti s tradičnými politickými stranami.  

Nebojíte sa, že sa to obráti proti Vám a ešte viac extrémistov namotivujete?

Nie, nemyslím si, že by im premotivovanosť v tejto veci bola ku prospechu.

Niektorí Kotlebovci ako napríklad Peter Krupa či Milan Mazurek si vymazali profily na Facebooku a tvrdia, že s radikálnymi názormi uverejnenými na sociálnych sieťach nemajú nič spoločné.

Je až tragikomické pozorovať stokilových chlapov, ktorí chodia ozbrojení, napínajú svaly na každej fotografii, tvária sa ako Rambovia či obávaní pištoľníci, ako im spadne srdce do nohavíc, keď sú konfrontovaní s ich vlastnými, nimi verejne publikovanými komentármi na sociálnej sieti. Ako poslanec a člen výboru pre ľudské práva, ktorý na varšavskom námestí ručí ako zubor z Bielovežského pralesa v ruji, zrazu habká ako školáčik, keď má odpovedať na otázku útlej novinárky, týkajúcu sa jeho vlastného komentára. Ako sa trápne vykrúca a zbabelo klame.

Na začiatku Vašej blogerskej dráhy ste sa venovali aj známej konšpiračnej postavičke Tiborovi Rostásovi – myslíte, že si z konšpirácií urobil biznis alebo tomu naozaj verí?

Tí, ktorí ho poznali v minulosti tvrdia, že je dobrý obchodník, našiel dieru na trhu, zaplnil ju a dobre na tom zarába. Ja si osobne skôr na základe jeho statusov, komentárov a článkov myslím, že niečomu z toho čo rozširuje už aj sám verí. Ale, že na tom dobre zarába je evidentné a Rostás pritom nemá zábrany ísť pýtať peniaze na ruskú ambasádu či priamo do Moskvy.

Koho najčastejšie sledujete okrem Kotlebovcov? Akých extrémistov z akých združení?

Hodné pozornosti je okrem iných, aj zatiaľ marginálne Slovenské hnutie obrody, ktorého predseda, politológ Róbert Švec, okrem aktívnej sebaprezentácie na sociálnych sieťach, rečnení na rôznych AntiNATO happeningoch a pochodoch extrémistov, chce najnovšie „optimalizovať“ pomery v masmédiách, mimovládkach ale aj počty „kolaborantov“ a „ľudí ktorí škodia Slovensku.“ Dokonca svojich priaznivcov ubezpečuje, „že my takú chybu ako naši rodičia nespravíme a kandelábre nebudeme používať iba na osvetlenie ulíc.“

Na čom momentálne pracujete?

Mám rozpracovaných viac vecí. Reakciu na lži Tibora Rostása. Niečo o jednom z okresných predsedov ĽSNS, čosi o chlapíkovi, ktorý spoluzakladá rôzne pastraničky, ktoré majú byť satelitmi ĽSNS a pritom kandiduje za Kotlebovu stranu. A rozsiahlejší materiál o cieľoch tejto strany a prostriedkoch, ktoré k ich dosiahnutiu používa. Je toho viac a čitatelia mojich blogov sa určite majú na čo tešiť. A samozrejme aj tí, ktorých výroky pomáham šíriť a umožňujem im takto osloviť širšie publikum.

Viac o téme: ExtrémizmusĽSNSJán Benčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu