Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skvelá správa pre východ, do Košíc mieri japonský investor: O prácu je postarané?!

Žiga s Rašim rokujú s japonským investorom Zobraziť galériu (2)
Žiga s Rašim rokujú s japonským investorom (Zdroj: Foto: mik)

KOŠICE - Skvelé správa k nám prišla z ďalekého Japonska. Nadnárodný koncern Minebea, ktorý podniká v oblasti elektrotechniky, plánuje rozšíriť svoju sieť na východ Slovenska. Do Košíc tak prinesie možno čoskoro ponuku nových pracovných miest.

Delegácia na čele s ministrom hospodárstva Petrom Žigom a primátorom mesta Košice Richardom Rašim rokuje v Japonsku o príchode významnej investície priamo do Košíc. Ide o renomovaný nadnárodný koncern Minebea, ktorý podniká v oblasti elektrotechniky a tiež úspešne prevádzkuje niekoľko desiatok závodov na celom svete. Informáciu dnes zverejnil Odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva SR. Koncern Minebea podniká v 15 krajinách sveta a zamestnáva 70 000 ľudí.

Memorandum je podpísané

Minister hospodárstva Peter Žiga, primátor Košíc Richard Raši a prezident spoločnosti Minebea Yoshihisa Kainuma v japonskej Karuizawe podpísali spoločné memorandum o porozumení, ktoré je dôležitým krokom pre dokončenie investície. Následne si prezreli závod spoločnosti.


Prečítajte si aj:

Na východ mieri nový investor: Desiatky nových miest, koho hľadajú?


"Konečne máme výnimočnú šancu po dlhých rokoch dostať veľkého investora svetového mena priamo do Košíc. Ide o veľkú investíciu, rádovo ide o desiatky miliónov eur a stovky pracovných miest. Môžeme pomôcť východnému Slovensku a opäť ukázať, že sme atraktívny a dôveryhodný partner," povedal minister hospodárstva Peter Žiga.

Skvelá správa pre východ,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: mik)

"Ak sa podarí všetko úspešne dotiahnuť do konca, pôjde o významný impulz pre Košice a celý región. Mimoriadne dôležitý pre budúcnosť je plán investovať aj do výskumu a vývoja," zdôraznil primátor Richard Raši. O podrobnostiach investície plánuje rezort hospodárstva a mesto Košice informovať pravdepodobne na budúci týždeň.

Predchádzajúca cesta do Vietnamu, bola podľa slov primátora úspešná, keďže Vietnam je ďalšia z ázijských krajín s prívlastkom ekonomického tigra. V Hočiminovom meste podpísali memorandum o spolupráci. Už teraz v Košiciach pôsobí spoločnosť FPT Slovakia, ktorá je dcérou spoločnosti FPT, najväčšej a najvýznamnejšej spoločnosti v tomto segmente priemyslu vo Vietname. Táto spoločnosť má veľký záujem o expanziu v Európe a na zvyšovaní počtu pracovných miest v Košiciach. V súčasnosti zamestnáva vyše 300 ľudí v Košiciach a tento počet nie je ani zďaleka konečný. Cestu do Vietnamu si hradil primátor Raši sám.

 

 

Viac o téme: InvestorKošiceJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu