Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dnes je výročie Alexandra Dubčeka: Jeho pomoc Československu pripomína aj pamätník v Humpolci

Hrob Alexandra Dubčeka Zobraziť galériu (2)
Hrob Alexandra Dubčeka (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Pamiatku Alexandra Dubčeka si každoročne uctievajú aj predstavitelia a bežní občania českého Humpolca. Pietnu kyticu kladú k pamätníku, ktorý vďaka spoluiniciatíve vedenia tohto mesta vznikol pri diaľnici D1, neďaleko miesta, kde 1. septembra 1992 havarovalo auto vezúce Dubčeka na zasadnutie Federálneho zhromaždenia ČSFR.

"Mesto prostredníctvom svojho podniku technických služieb zabezpečuje dodnes pravidelnú údržbu pietneho miesta, rovnako tak zo svojho rozpočtu platí nájomné za pozemok pod pamätníkom, ktorý je majetkom Riaditeľstva ciest a diaľnic ČR," uviedol tajomník Mestského úradu v Humpolci Jiří Fiala, priamy aktér dohovoru o vzniku pietneho miesta.

Aj vtedy, koncom roka 1997 bol tajomníkom mestského úradu. Ako jeden z predstaviteľov mesta prijal vtedajšieho generálneho riaditeľa Národného literárneho centra (NLC) v Bratislave, dnes už zosnulého Drahoslava Machalu. V sprievode námestníka NLC Viliama Apfela sa Machala pri ceste z Prahy do Bratislavy spontánne vybral za vedením Humpolca, aby prezentoval nápad pripomenúť významného politika pre Slovákov i Čechov i pamätníkom pri osudovom úseku diaľnice.

Pamätník Alexandra Dubčeka v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Pavel Neubauer)

"Za vedenie mesta sme sa na tomto stretnutí zúčastnili traja, okrem mňa tam bol i vtedajší starosta Jan Koten a vicestarosta Roman Brzoň," zaspomínal Fiala. "Pretože sme rovnako cítili, že by bolo veľmi vhodné si nešťastnú udalosť natrvalo pripomenúť, dohodli sme sa, že na realizácii pamiatky odkazu Alexandra Dubčeka budeme aktívne pracovať," dodal.

Kým slovenská strana zabezpečila vytvorenie samotnej pamätnej tabule, samospráva sa postarala o stavebnú prípravu. "Všetko klaplo tak, ako malo, a tak už o necelý rok, 30. augusta 1998, sa mohlo uskutočniť slávnostné odhalenie pamätníka," pripomenul zástupca samosprávy mesta na Vysočine. Poukázal i na to, že v ďalších rokoch mesto pravidelne v novembri organizovalo pri pamätníku spomienkové stretnutie. Autorom pamätníka je umelecký sochár Teodor Baník. Mramorova pamätná tabuľa s bronzovým reliéfom Alexandra Dubčeka stojí pri výjazde z parkoviska čerpacej stanice, necelých 100 kilometrov od Prahy.

Viac o téme: Alexander Dubček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu