Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Začal sa odvolací súd s Frunim, prítomných vystrašil pudingový prášok

Vladimír Fruni Zobraziť galériu (2)
Vladimír Fruni

BRATISLAVA - Proces s bývalými manažérmi skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest sa dnes dostal na Najvyšší súd.

Ten bude najbližšie tri dni rozhodovať o vine Vladimíra Fruniho a Františka Matika na úteku, ktorých začiatkom roka odsúdil Špeciálny súd za podvod na 11,5-ročné najťažšie väzenie a prepadnutie majetku. Proces krátko po jeho začiatku narušila správa, že do podateľne prišla obálka s podozrivým práškom. Neskôr sa ukázalo, že jej obsah bol neškodný.

Pojednávanie začalo sporom Fruniho advokáta Milana Kuzmu a predsedu senátu o procesné námietky. Po tom, čo sudca povedal, že už "má dosť procesných námietok", Kuzma na neho podal námietku zaujatosti, o ktorej súd zatiaľ nerozhodoval.

O rozruch na pojednávaní sa postaral policajt, ktorý sudcom oznámil, že do podateľne prišla podozrivá obálka. Ochranka potom zakázala komukoľvek opustiť pojednávaciu miestnosť. Do budovy súdu, kde sídli aj ministerstvo spravodlivosti, prišli hasiči a policajti, ktorí uzavreli cestu pred súdom.

Podľa zástupkyne hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava Tatiany Kurucovej podozrivú zásielku na mieste prezrel pyrotechnik, ktorý vylúčil prítomnosť výbušnej látky. Neskôr sa zistilo, že ide o pudingový prášok po dátume spotreby a dve čokolády Deli, ktoré zaslal muž z Ústavu pre výkon trestu v Ružomberku a chcel ich reklamovať.

Bývalý šéf spoločností Fruni podľa rozsudku Špeciálneho súd zorganizoval obrovskú pyramídovú hru. Prostredníctvom sľubov vyše 50-percentných úrokov jeho firmy vylákali od státisícov klientov spolu miliardové úspory. Vyplácanie ziskov však podľa rozsudku klientom preplácali z vkladov ďalších ľudí bez toho, aby firmy tvorili zisk. Horizont a BMG skrachovali na začiatku roka 2002, ich klienti sa odvtedy k svojim neraz celoživotným úsporám už nedostali.

Fruni celý čas vinu popieral a tvrdil, že spoločnosti by neskrachovali, ak by ich pobočky neuzavrela polícia. Z organizovania celého procesu vo svojom odvolaní znova obvinil politikov na čele s bývalými ministrami spravodlivosti a vnútra prevažne z teraz opozičného KDH.

V odvolaní, ktoré čítal predseda súdu, obžalovaný tiež namietal legitimitu Špeciálneho súdu, ktorý sa od svojho vzniku v roku 2004 zaoberá najmä korupciou, organizovaným zločinom a väčšími podvodmi. Fruni v odvolaní tvrdil, že Špeciálny súd, ktorý sa zatiaľ neúspešne snažil zrušiť aj súčasný minister spravodlivosti Štefan Harabin, vznikol nezákonne; označil ho dokonca za "nástroj totalitného štátu".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu