Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kritika od Združenia bytového hospodárstva na Slovensku: Neplatiči za byt sú neprimerane chránení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neplatiči za byt sú podľa členov Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) neprimerane chránení. Členské organizácie združenia spravujú viac ako 140-tisíc bytov na celom Slovensku.

"Zápis zákonného záložného práva k jednotlivým bytom v prospech ostatných vlastníkov bytov v dome podmieňujú najnovšie niektoré katastrálne odbory okresných úradov existenciou reálnej pohľadávky. Tento nový prístup vyplýva z metodického usmernenia Úradu geodézie a kartografie SR. V praxi to však spôsobuje, že pohľadávky rôznych inštitúcií, napríklad bánk, sú po tomto usmernení zapisované v skoršom poradí pred zákonné záložné právo v zmysle zákona o vlastníctve bytov, ktoré tým stráca svoju pôvodnú ochrannú funkciu,“ povedal dnes prezident združenia Pavol Bielik.

Z uvedeného dôvodu sú podľa neho dlhy neplatiaceho vlastníka bytu, ktorý má súčasne aj iné záložné práva viažuce sa na byt (najčastejšie hypotéka), správcom bytového domu takmer nevymožiteľné. „Ostatní vlastníci - susedia sú tak v podstate uplatňovaním takéhoto prístupu katastra k zákonnému záložnému právu poškodzovaní a prispievajú na bývanie neplatičov zo spoločného domového účtu," vyhlásil Bielik. 

Nejednoznačná legislatíva prináša so sebou aj množstvo súdnych sporov a správcovia bytových domov vynakladajú nemalé úsilie na ochranu svojich riadne platiacich zákazníkov, ktorých je väčšina. „Zlepšenie situácie sme očakávali od novely exekučného poriadku, o ktorej bude v druhom čítaní rokovať národná rada. Obávame sa však, že schválenie exekučného poriadku a novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii v navrhovanom znení, bude mať na vymáhanie pohľadávok vlastníkov bytov negatívny dopad. Je nepochopiteľné, že štát neprimeraným spôsobom ochraňuje, a tým zvýhodňuje neplatičov na úkor tých vlastníkov bytov, ktorí si svoje povinnosti riadne a včas plnia,“ dodal Bielik. 

Združenie bytového hospodárstva na Slovensku dlhodobo vyvíja aktivity na ochranu práv vlastníkov bytov. „Za najdôležitejšie považujeme to, aby tvorba zákonov v oblasti spravovania bytových domov bola vopred konzultovaná s ľuďmi z odbornej praxe, teda s tými, ktorých sa tento zákon primárne týka, a ktorí vedia posúdiť vplyv novej legislatívy na samotných vlastníkov bytov,“ uviedol Bielik.

Viac o téme: Pavol BielikZdruženie bytového hospodárstva na Slovensku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu